ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Компютърът действа негативно на нервната система !

Да, животът без компютър вече изглежда немислим поне за мнозина. Компютърът стана наш постоянен спътник както на работното място, така и у дома. Но ако си припомним златното правило за мярка във всичко, можем да избегнем твърде високата цена, която някои плащат заради неразумното използване и пристрастяване към екрана. А от продължителната работа с компютъра може да пострада не само зрението, а също така и цялата нервна система.

Разбира се, можем да минимизираме вредното въздействие на компютъра – поне в някаква степен.
В процеса на работа с компютър, особено ако тя изисква съсредоточаване и бързо взимане на решения, често възникват ситуации, които извеждат психиката от равновесие.
Всички подобни случаи са обединени от едно - те травмират нервната система, предизвикват раздразнение, създават дори усещането, че този компютърът е “одушевена личност със сложен характер, която не иска да ни помогне”.
Съвместно изследване на японски и английски лекари съобщава за повишаващ се брой на хора, работещи всекидневно на компютър, които имат оплаквания за нарушения във функциите на паметта.
Други наблюдения показват, че поколението на възраст 20-35 години, възпитано да използва различни устройства за външна памет, губи способността си да запомня достатъчно добре новото, да си спомня старото и да отделя най-важното от целия обем информация.
Общуването с компютъра, и особено различните игри, са съпроводени със силно нервно напрежение. Заради необходимостта от бързи ответни реакции кратковременната концентрация на нервните процеси предизвиква явна преумора и емоционален стрес. Изследванията показват, че дори самото очакване за играта е съпроводено със значително увеличаване на адреналина.
За да направим каквото зависи от нас...
Като всяка мания компютърната се характеризира с преобръщане на приоритетите, т.е. тя започва да ръководи живота. За да не се стигне до такова състояние...
• Колкото се може по-често ставайте от бюрото, разхождайте се, за да се...

Няма коментари: