ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Работата нощем крие сериозен риск за здравето


Работата нощем не само е напрегната, но създава повече рискове от затлъстяване и сърдечносъдови заболявания, отколкото смятаха учените досега, показва изследване.

Учените от Харвардския университет в Бостън откриха, че за работещите на нощни смени има по-голям риск от диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания.

У изследваните петима доброволци, жени и мъже, са открити ниски кръвни нива на хормона, който регулира апетита. Това повишава дългосрочния риск от затлъстяване.

Други болестни симптоми са свързани с отделяне на по-големи количества от хормона на стреса кортизол и с повишено кръвно налягане.

Работата на нощни смени определено води до по-висок риск от сърдечносъдови и метаболични смущения.

Две изследвания от 2001 г. също показаха, че за жени, работещи нощем, има риск да заболеят от рак на гърдата.

Продължителното излагане на светлина през нощта разстройва синтеза на хормона мелатонин, който се произвежда в отговор на тъмнината.

Според други данни за жени, които “дават” най-малко по 3 нощни смени месечно в продължение на 15 или повече години, има повишена опасност от колоректален рак.

Учените дават следните съвети на работещите нощем:

- Спете през деня в тъмно и тихо помещение.

- Преди да си легнете, пийте по-малко течности, като избягвате алкохола и кафето.

- Правете редовно физически упражнения след сън и работа.

- По време на нощната смяна яжте лека храна и не преяждайте преди да легнете да спите след работа.

- По-яркото осветление в работното помещение сигнализира на тялото, че е време да бодърства. Работещите на нощни смени трябва да имат право да дремват 15-20-минути и да получават по-голям брой почивни дни, за да се възстановяват.


Няма коментари: