ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Природни съвети срещу главоболие


Главоболието може да бъде предизвикано от различни причини. Ниско или високо кръвно налягане, нервно напрежение, недоспиване, мигрена, простудно заболяване.

При някои случаи може да имате главоболие и от възпаление на ушните канали, синузит или дори от гръбначно изкривяване. Ако страдате от системно главоболие е много възможно да имате проблем с кръвоносните съдове, който все още не е диагностициран.

При всички случаи, ако често имате главоболие, трябва да отидете на лекар, за да се установи причината. Преди да се отправите към аналгитиците, когато ви заболи глава, пробвайте с нещо естествено и безвредно. Предлагаме ви няколко подбрани рецепти от природата, които ще ви помогнат да се избавите от главоболието.

Грахово брашно. Взема се вътрешно по 2 чаени лъжички 3 пъти дневно при често повтарящо се главоболие.

Ранилист. Отвара – на една чаена чаша вода 1 супена лъжица билка. Ври 5 минути на тих огън, прецежда се и се правят компреси на слепоочията. Прах от ранилист може да се мирише при главоболие и мигрена.

Картофи. Сок от картофи може да пиете по 1 чаша дневно, но само при системно главоболие. Компреси от тънки ивици картофи се слагат на очите, челото и слепоочията и също са много ефикасни.


Листата се смачкват и се правят компреси на челото.

Лимон. Изцеден лимон в чаша вода помага при главоболие от стрес, напрежение и умора.

Мента. Чай от мента е вкусен, лесен и приятен начин да се избавите от главоболието. Притискането на листа от мента в областта на слепоочията и челото също може да помогнат. Много билкари твърдят, че и само уханието на мента е полезно и препоръчително при болки в главата.

Следната запарка помага при системно главоболие, предизвикано от умора и стрес. Мента, лайка, резене (плодовете) и валериана (корените) се смесват в равни количества. Две супени лъжици от сместа се слагат в половин литър вряща вода. Престоява в термос една вечер и на следващия ден се прецежда. Течността се пие по една чаша вечер преди лягане.

Лекарствата от аптеката ги оставете за моментите, когато не може да си помогнете по естествен начин. Повечето безобидни болежки обаче може да ги преодоляваме и без да се налага да натоварваме организма си с химически медикаменти.

1 коментар:

Igelkotten Milli каза...

КАкво точно означава "сок от картофи"?
Просто се изцеждат картофи на сок ли? Защото знам, че картофа суров трудно се приема от организма - със сока не е същото, така ли?