ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Бой с метлички буди сетивата




ДИЛЯН МАРКОВ

"Масажът "Балкани" е вдъхновен от вълшебните билки на България и лечебните ръце на нашите баби, които са ни разтривали с домашна ракия при всяка настинка и болест. Те се комбинират успешно с традициите на руската баня, в която се използват метлички от брезови



клонки. В българския вариант те се правят от чимшир, хвойна и различни билки. През зимата лековитите треви са сухи, а през лятото, прясно набрани", обяснява Неда Радомирова, която е разработила тази терапия. Тя отделя особено внимание на точния подбор на билки, от които прави метличката. Преди да ги съчетае, опитала няколко варианта. Първоначално се върнала от билковата аптека с наръч лечебни треви. Взела всички, които си е намислила предварително, за да ги подложи на тест. Комбинира дребноцветна върбовка, лавандула, жълт кантарион, чимшир, босилек, мащерка. Идеята й била да намери най-доброто съчетание между лечебната и възстановяващата сила на отделните билки. Успяла, но се явил друг проблем. Много от билките се ронели силно и до края на масажа останали само голи пръчки. Крайният избор на Неда пада върху дребноцветната върбовка, която въобще не се рони. Затова участва във всички метлички. “Боят” е с наши билки, по руски модел Човек се загрява в турска баня, където температурата може да достигне 50 градуса, влажността е висока, без да има пара. Човек може да лежи, може сам да се облива с вода, за да се почувства комфортно и да релаксира. Затопля се, може да се изпоти, така мускулите се отпускат. През зимата е подходящ при настинка, схващане, болки в гърба, мускулите и ставите. Топлината пъди отровите и детоксицира организма. След това тялото се обтрива с едро смлени кестени и бадемово масло, което омекотява и прави кожата гладка. Пилингът обхваща цялото тяло и отстранява мъртвите клетки. Кестенът действа като балсам за ставите. Неслучайно бабите ни слагали кестени в джобовете и под възглавницата. Всеки етап от процедурата подготвя тялото за метличките. Започва истинската руска баня. Неда размахва метличките и шиба тялото с различна сила "Зависи от предпочитанията. Дори да има лека болка, тя трябва да е приятна", обяснява тя. Боят е по цялото тяло, като най-често започва от краката, докато човек постепенно свикне с поплясването на листата. След това минава по гърба. Кожата се зачервява. Това подобрява кръвообращение и тонизира. Мускулите допълнително се отпускат. "Боят" продължава не повече от 10-15 минути.

След това човек може да отдъхне, да пие чай в залата за релакс, преди масажът да продължи. Следва атрактивното за гледане и особено приятно газене със стъпала което се прави в стаята за ашиацу. Терапевтът се разхожда по цялото тяло, като регулира натиска. Така едно време децата са се разхождали по гърба на схванатия си дядо или татко, смее се Неда. "За този масаж човек трябва да облече специални памучни дрехи, които му даваме, или да е завит с чаршаф. Терапевтът стъпва внимателно върху него, като определя силата. Ходи по цялото тяло, като започва от стъпалата нагоре. Натискът се регулира. Отпускам се само толкова, колкото преценя, че човек може да понесе. Иначе се придържам и вися на лоста. Научила съм се да разчитам езика на тялото - знам какво иска, кога има болка ", разказва Неда. Масажът отпуска мускулите и ги храни с полезни вещества. Премахва болката, напрежението и стреса. А след терапията всеки се чувства като прероден.

ВЕСЕЛИНА МОНЧЕВА/Monitor

Няма коментари: