ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Сърцето и нервите влизат в час с лятното време за седмица


Да не забравя да завъртя стрелките на часовника с час напред в събота срещу неделя!

Тази мисъл ни стресира около седмица всяка пролет. По-голямото напрежение обаче идва с пренастройването на лятно часово време. Макар и рутинна, всеки път промяната е изпитание за сърцето, нервите и стомаха. Това предупреждава проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика. Причината е, че ще се будим с час по-малко, а вечер ще заспиваме по-късно заради създадения през студените месеци стереотип. Повечето хора успяват да регулират биологичния си часовник за около седмица, са установили експертите по хронобиология. Други обаче разстройват съня си за по-дълго.
Пълноценният сън е изключително важен за релакса на сърцето, което нощем работи на "щадяща програма", обяснява проф. Байкова. Тя допълва, че докато спим, епифизата отделя ценния хормон мелатонин, необходим за правилното функциониране на ендокринната система. Мелатонинът е известен още като хормона на младостта, тъй като циркулирайки нощем в кръвта, обновява клетките. Освен че кожата става по-бляскава, пълноценната почивка е изключително важна за фигурата. Защото, докато спим, изгаряме мазнини. Този процес е най-силен между 2 и 3 часа. В тези часове обаче се осъществява и синтез на мазнини. Когато по време на вечерята са приети високо калорични храни, организмът ги складира в специални депа.
Често и по малко
За тези, които хапват само веднъж, и то късно вечер, сега е моментът да включат повече хранения през деня, съветва проф. Байкова. Най-добре е да се зареждате с енергийно гориво на 5 приема - в 8, 10, 12,16 и 20 часа, обяснява експертката. Еднократното хранене преди лягане води до подуване и тежест в стомаха и пречи на заспиването, тъй като на стомаха са необходими до 2 часа за усвояването на различните елементи. Ето защо вечерята трябва да е колкото се може по-лека и да се приеме няколко часа преди лягане. Много подходяща за сезона е зелената салата с репички, пресен лук, магданоз и копър и подправена със зехтин. Зеленото блюдо е богато на витамин С и в същото време съдържа само 18 калории. Много важно е обаче пролетните салатки да се накиснат половин час във вода, за да се "измият" нитратите, които са водно разтворими. Полезната вечеря включва и сирене, извара или други млечни произведения. Белите храни са богати на калций и подпомагат усвояването на храната. Неслучайно французите по традиция хапват парченце сирене след основното хранене на обед или вечерта.
Мляко за "лека нощ"
Тези, които усещат, че имат проблем със заспиването, могат да изпият чаша топло мляко с лъжичка мед или билков чай половин час преди да си сложат главата на възглавницата. Киселото мляко също е полезно вечер, тъй като съдържа уникалния лактобацилус булгарикус, с помощта на който се увеличава полезната микрофлора в червата и стомаха за сметка на гнилостните бактерии. Това от своя страна пречи на вредните бактерии да навлизат в кръвта, тъй като чревната стена е първата имунологична бариера, обяснява проф. Байкова. Тя допълва, че млечните продукти съдържат витамини, минерали, мазнини, микроелементи и аминокиселината триптофан, необходима за синтеза на серотонин, който от своя страна е важен участник в производството на нощния подмладяващ хормон - мелатонина.
Румяна Милева
standartnews.com

Няма коментари: