ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Бягането стимулира мозъка


Невролозите установиха, че бягането подобрява способността за извикване на спомени, без да ги обърква

Бягането стимулира мозъка и растежа на нови мозъчни клетки, показа изследване, цитирано от в. "Дейли телеграф" и в. "Гардиън".

Ако човек бяга няколко дни в седмицата, умствените му способности се повишават и се подобрява паметта му, защото мозъкът му се стимулира. Изследването, проведено от невролога Тимъти Бъси и колегите му от Университета в Кеймбридж съвместнос Американския институт по стареенето в Мериленд, установи, че редовното бягане създава стотици хиляди нови мозъчни клетки в зоната, която е свързана със запаметяването и извикването на спомените.

Невролозите установиха, че бягането подобрява способността за извикване на спомени, без да ги обърква. Това умение е важно за ученето и други задачи, свързани с познанието, показва изследването, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Екипът проследил две групи мишки, едната от които имала неограничен достъп до въртящо се колело и пробягвала средно 24 км на ден, докато другата нямала такъв достъп. Когато гризачите били подложени на серия тестове за памет, тези, които бягали, показали двойно по-добри резултати от животните в контролна група.

Когато експериментаторите променили условията на теста, за да объркат животните, мишките бегачи по-бързо разбирали промяната и се приспособявали към новите условия.
Източник: БТА

Няма коментари: