ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Из печата днес: „Здравният министър сам си бие шута”


В бранша упорито се говори, че здравният министър Божидар Нанев не е оправдал доверието на премиера Бойко Борисов и решението за смяната му вече е взето. Това се казва в статия на вестник „Банкер”, озаглавена „Здравният министър сам си бие шута” . Изданието обяснява, че причината за този слух е, че д-р Нанев е започнал да се дъни твърде рано, след встъпването си в длъжност. „Вместо да започне с укрепване на спешната помощ и проверка за възможността болниците да сменят предмета си на дейност, Нанев директно размаха тоягата и започна невиждана дотогава чистка. Въвеждането на делегираните бюджети и орязването на излишните разходи за всички лечебници е на път да закрие (а и да затрие) около 160 болници в близките месеци, без никаква яснота дали работата им ще може да се поеме от спешните центрове. Просто защото липсват екипи, апаратура, легла. Никой не си направи труда да преброи нито наличния персонал, нито да се запознае с възможностите на материалната база. Съвсем друг е въпросът защо министерството продължи да дава парите си за скъпа апаратура на големите държавни болници (които така или иначе са най-добре оборудвани), вместо да съсредоточи усилията си към новите структури по места, които ще работят по спешност”, се казва в статията. От „Банкер” напомнят, че действията на д-р Нанев са предизвикали недоволството на гражданите и работещите в малките общински и частни болници. В резултат е била обявена дата за национален протест – 7 април.

„Ако това беше единственото провинение на Нанев, вероятно той нямаше да се превърне в изкупителна жертва на здравната реформа.За всички е ясно, че да се преобърне една система не е никак лесно и е почти невъзможно да не се стъпи накриво. Само че здравният министър успя да подхлъзне не само себе си, но и цялото правителство, като само шест месеца след назначаването си се забърка в невероятен конфликт на интереси”, се казва още в статията, като се визира случая със скандалното пътешествие на д-р Нанев и председателя на парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов в САЩ, разследвано от Държавната агенция “Национална сигурност".

Като поредна издънка на здравния министър „Банкер” посочва и факта, че д-р Нанев е единственият действащ министър, който не е изпълнил ангажиментите си по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, като е пропуснал да декларира възможен конфликт на интереси.

Изданието обобщава ситуацията по следния начин: „След така забърканата каша в коридорите на Министерския съвет вече се носят слухове, че премиерът Бойко Борисов очаква следващата издънка на Божидар Нанев, за да го отстрани от поста. Спрягат се и имената на бъдещите му наследници. Говори се, че министър-председателят ще изпълни заканата си да се обгради само с хора от ГЕРБ и че управлението на здравния сектор почти сигурно ще бъде поверено на сегашния главен секретар на здравното ведомство д-р Нели Нешева. Преди това тя беше шеф на дирекция “Здравеопазване" в Столичната община, а от 2007-а е член и учредител на ГЕРБ. Все пак не е изключено Борисов да изневери на намерението си и да гласува доверие на някой директор на болница. Първо, започналата реформа му позволи да се запознае лично с голяма част от тях, и второ - ако бъдещият министър е управлявал лечебно заведение, промените може би ще се случат по-безболезнено за съсловието. Да не забравяме, че преди името на Божидар Нанев да се появи в публичното пространство, за наследството на бившия здравен министър се бореха ген. Стоян Тонев, шеф на Военномедицинска академия в столицата, и колегата му в “Шейново" д-р Иван Костов. Според мълвата бил обсъден и вариантът в креслото на Нанев да седне някой от предшествениците му, но се твърди, че тази идея вече била отхвърлена”

Отмяната на забраната за пушене в заведенията пък е водеща тема на другото седмично издание – „Капитал”, което му е отделило три статии. В статия „То бива популизъм, бива лобизъм...” решението на управляващите е наречено скандално и показва а сериозни пукнатини в политиката, провеждана от ГЕРБ политика.

Вестник „24 часа” пък напомня, че преди седмица д-р Лъчезар Иванов обяви, че е против смекчаването на забраната за тютюнопушене. В четвъртък обаче той подкрепи промените. В статия за изданието председателят на здравната комисия коментира своите действия по следния начин: „НЕ СЪМ ОТСТЪПИЛ от позицията си, че тютюнопушенето вреди на организма. Когато говорим за смекчаване, нека тълкуваме правилно закона. Ние спазваме европейското законодателство и въвеждаме забраната за тютюнопушене на обществени места. За административни сгради, музеи, театри тя е абсолютно задължителна и остава. И тук няма никакво отстъпление. Колкото до заведенията за обществено хранене и нощните заведения - тютюнопушенето може да бъде допуснато. Трябва да се разбере, че тоталната му забрана сериозно би навредила на този бизнес… Ако ние действително въведем пълна забрана, аз съм повече от сигурен, че този закон няма да бъде изпълняван. Не бива да се забравя, че законите са и отражение на обществените интереси и нагласи. Какъв е смисълът на един закон, ако той не бъде спазван. Ще дам и един пример, често посочван от медиите - дори депутатите не спазват забраната за пушене в Народното събрание. Така че, когато правим закони, ние трябва да бъдем честни първо към себе си, а после и към хората, към които тези закони са адресирани… Искам да опровергая още едно твърдение - че тези текстове са следствие на лобизъм. Под лобизъм аз разбирам някой да ни се е обадил и да е настоявал за тях. Мога да кажа категорично, че в ГЕРБ може би защото сме млада политическа сила и сме борци срещу корупцията и негативите на обществото никой за нищо не ни се е обаждал.”

Няма коментари: