ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Пренебрегва се денталното здраве, според стоматолози


София. Институциите, ангажирани със здравето на българина, игнорират денталното здраве. Това каза д-р Мария Джорова, председател на Сдружението на българските зъболекари, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Няма национално епидемиологично изследване на тази тема. По думите й - обичайно се констатират от изследвания на стоматолози лоши показатели и се спира дотам. Джорова цитира данни от такова изследване - при 12-годишните деца в 2005 г. се наблюдават 2.5 зъби, които са засегнати, а 25 % от децата нямат стоматологични проблеми
През 2008 година тези показатели се променят съответно на 3 и 19 %.
Причина за влошаването им е съсредоточаване единствено и само върху това какво предлага Касата.
Българските зъболекари са готови да отговорят на очакванията на обществото, но обществото трябва да настоява пред институциите, че денталното здраве е част от здравето на българина, каза д-р Джорова.
Съсловието не съумя да изгради визия и да може да регулира наличието на специалисти равномерно в цялата страна, посочи тя и открои сред причините за това и липсата на здравна карта. До известна степен безконтролно кадри се ориентират към големите градове и практикуват професията, има насищане и концентрация на определени места. Същевременно има региони, в които специалистите са малко и най-засегнати се оказват възрастните хора.
Според нея няма как на този етап да се затворят практиките и в изключително широк диалог в съсловието трябва да се намери решение. Стоматолозите изтъкнаха и че НЗОК не дава средства за спешна помощ.
Има нужда за приравняване на норми и директиви на ЕС у нас по отношение на апаратурата. За да се регистрира рентгенов апарат у нас, едва ли не е необходимо да се мине през процеса за ядрена централа, каза д-р Георги Коновски, член на УС на сдружението. Между 3 000 и 4 000 лева струва узаконяването на малък рентгенов апарат, а процедурата отнема 6-7 месеца
95 % от европейските практики притежават апарати за образна диагностика, у нас този процент е около 1.
До 85 % от практиките са индивидуални и това възпрепятства съсловния живот, отбеляза тя. В същото време се създават множество организации на доброволен принцип. Сдружението счита, че това трябва да се промени и различните слоеве да са представени в него.
За 11-та поредна година сдружението връчва приза "Стоматолог на годината".
Тази година наградата получава д-р Йосиф Петков от Козлодуй. Критериите за избора са свързани с професионална реализация, специализация, усъвършенстване и принос към дейността на сдружението.
Д-р Петков каза, че наградата е задължение към бъдещето, защото професията иска упорит труд.
Веселина ЙОРДАНОВА

Няма коментари: