ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Прекалено големият избор причинява депресия


Съвременният живот предлага широки възможности за избор в материалната и духовната сфера и макар изборът да е белег на свобода, когато е прекалено богат, причинява депресия, съобщиха в. "Дейли мейл" и в. "Дейли телеграф".Американски психолози казват, че всеки път, когато човек избира, независимо дали мляко, домати, шампоан, кафе или университет и емоционални връзки, той се бои да не сгреши. Колкото повече са възможностите му, толкова по-силно се тревожи той да не направи погрешен избор.

Прекалено голямото разнообразие може да зашемети хората и да ги изпълни с несигурност дали са избрали правилно, както и да ги накара да съжаляват, ако вече са направили избора си. Освен че богатият избор ни обърква, прекалената свобода може да причини депресия, безпокойство и дори да доведе до самоубийство.

Прекалено голямата свобода на избор може опасно да отдалечи тийнейджърите от семействата и приятелите, които биха се притекли на помощ в моменти на криза, твърдят проф. Хейзъл Роуз Маркъс от Станфордския университет в Калифорния и проф. Бари Шуорц от колежа "Суортмор" край Филаделфия, Пенсилвания, съобщава БТА.

Няма коментари: