ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Из печата: нови резултати от промените – откраднат кардиолог

zdrave.net

„Разходите на българина за здраве са близки до тези на европееца. Според методиката на СЗО всички страни отчитат всичките си разходи - не само публичните, но и тези, които хората дават от джоба си. Ние също подаваме данни с общите разходи, но с политическа цел интерпретираме само данните, свързани с публичните разходи.” Това казва в интервю за „Дума” председателят на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване д-р Мими Виткова. По думите й, нашата система всъщност не е солидарна. „Солидарните разходи на средностатистическия европеец са около 73%, българските са 60%. Средният европеец доплаща от джоба си 27%, а българинът - 40%”, посочва тя, като отбелязва, че в добавка около 1,5 млрд. лв. от здравни вноски крепят фискалния резерв на страната. Д-р Виткова заявява, че ситуацията в момента е изключително тревожна заради досегашната „политика на нищоправене”. „Системата на здравеопазване е натоварена с толкова много проблеми, че за съжаление опитът проблемите да бъдат изнесени само във финансов план говори за тяхното непознаване. Тъжното е, че при опитите за решаването им пациентът е извън полезрението”, коментира още Мими Виткова. Тя посочва, че към момента държавата иска да върне позициите си в здравния сектор, но влиза в грешна роля - на груб администратор. „Този начин за преструктуриране на болничната мрежа ще доведе до недобри резултати - в последния момент се измислят критерии за наличие на двама лекари и един специализант по даден профил, за да има болницата договор с касата, наличие на определена апаратура и материална база”, отбелязва Виткова. Проблемът с апаратурата и материалната база обаче не е нито на гражданите, нито на медицинския персонал, а е проблем на собственика, подчертава тя, като припомня, че собственикът всъщност е държавата или общината. „И понеже собственикът не си е свършил работата, държавата измисля едни критерии, на които самата тя трябва да отговаря, но потърпевши ще бъдат гражданите”, смята тя. „Изненадах се, че отговорни хора, преценили, че трябва да се закриват болници, не знаят на колко километра е ивайловградската болница от тези в Кърджали и Хасково”, коментира Виткова.

Изненадата изглежда е масова, личи от публикациите в днешната преса. „Дни преди да стане ясно колко болници ще оцелеят след реформата, критиките срещу действията на управляващите заваляха от всички посоки. Срещу промените, които ще доведат до сключване на по-малко договори със здравната каса и евентуални фалити, по едно и също време се обявиха БСП, пациентски организации и самите болници”, пише „Сега”. Вестникът цитира депутата Янаки Стоилов, според когото изискването за брой специалисти по производни специалности е неудачно, тъй като липсват клинични пътеки за основни специалности като вътрешни болести. "В резултат на това на много места се очертава дейностите, които ще бъдат допустими да извършват болниците, да намалеят с около 50% спрямо миналата година, а на места и с повече", коментира Стоилов. „Мерките на правителството целят в страната да останат 100 болници, обяви в същото време Стойчо Кацаров - експерт от Центъра за защита на правата в здравеопазването и бивш зам. здравен министър в кабинета "Костов". Според него изискването на здравната каса за наличие на 2-ма лекари от специалност по всяка клинична пътека е незаконно, тъй като не съществува в рамковия договор между НЗОК и лекарския съюз, а само в писмо от директора на касата до районните каси. Това е и изискването, което ще доведе до отказ на редица договори в общинските и частните болници и до фалити”, четем още в „Сега”.

„Въпреки че правителството месеци наред полага усилия да обясни замислените реформи в здравеопазването, в петък (22 януари) Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, директори на лечебни заведения в страната и представители на пациентите казаха "Не!" на промените”, пише и „Банкеръ”. Изданието цитира шефа на сдружението на джипитата д-р Любомир Киров, според когото оправданията, че в системата няма пари, са чиста спекулация. „Защото всички знаят, че бюджетът за здравеопазване бе единственият, който бе приет с 830 млн. лв. излишък, но той потъна в резерва на БНБ”, посочва д-р Киров.

„Здравният министър Божидар Нанев обаче твърдо се застъпи за реформите и обяви, че 142 болници в страната работят неефективно и нямат капацитета да извършват медицинска дейност. По думите му тези лечебни заведения през 2009-а са приемали по пет пациенти на ден: "Използваемостта на леглата им е била под 12%, а в същото време са усвоили около 56 млн. лева", разказва още „Банкеръ”, като допълва, че последната дума по казуса вероятно ще има премиерът Бойко Борисов.

Изискванията към болниците доведоха и до това: „Откраднаха ми кардиолога, оплака се д-р Неделчо Тотев, шеф на болницата в Чирпан. Той се пошегува, че най-добре е 10 специалисти да има по една пътека. Така лекарите не само щели да дават 24-часови дежурства, щели да го правят даже и в леглото”, четем в „24 часа”.

Промените будят реакциите и на журналистите. „Търговията с лекарски дипломи струва животи”, озаглавява коментарен материал „Труд”. Авторът цитира именно случая с „откраднатия кардиолог” и коментира: „В цялата държава започна търговия с лекарски дипломи. Директори на заведения обещават какви ли не екстри и допълнителни компенсации, та да назначат (понякога само на хартия) нужния брой квалифицирани доктори. Неотдавна в същата ситуация попаднаха и университетите. При една проверка се оказа, че доцентка е преподавала в 49 висши учебни заведения. Само че тук не става дума за уроци и препитвания, а за спасение на човешки животи…”

Коментарът в „24 часа” пък носи ироничното заглавие „Здравната реформа хубава, що ли вдигаме температура”. „Как пък никой не може да оцени колко е хубава здравната реформа! Точно обратното - тя вдига температурата и на пациентите, и на лекарите. Харесват си я само авторите. Че даже пращат есемеси как джипитата ще ни отворят очите за всичките й прелести”, пише вестникът и допълва: „Същественото е, че около закриването на болници изникват въпроси, които не получават отговори. Сипят се само внушения, че който не харесва промените, не ги разбира.”

Няма коментари: