ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

5 начина да откриете стреса по състоянието на лицето си

Честият стрес и непрекъснатото напрежение разбира се влияят върху целия организъм. Но е типично първите видими признаци да дадат отражение на това как изглежда лицето ни. И всичко само започва с изсъхване, кръгове под очите и дълбоките бръчки. Ако не вземем навременни мерки под заплаха наистина е начинът, по който работи всеки орган в тялото ни.
Предлагаме ви 5-те най-често срещани признака за кожата под стрес и няколко съвета как да се справите с тях:
Стресът не е нито за слаби сърца, нито за тънка кожа
На някакво инстинктивно ниво всеки знае, че стресът уврежда и външния вид. Медицината може да обясни по много начини как хормонът на стреса (кортизол) буквално влиза под кожата, като предизвиква изсушаване и други знаци на стареене (включително дълбоки бръчки). Но тя може и да ни посъветва как да преодолеем проблема с неговите различни начини да се прояви.
Сухата кожа
Хроничният стрес повишава нивата на кортизола, при което се намалява способността на кожата да задържа вода. Резултатът разбира се е загуба на влажността и отслабване на блясъка.
За да се справим: потърсете хипоалергенни продукти (най-добре без ароматизатор). Тяхното по-ниско рН предпазва от по-нататъшно възпаление и изсъхване и постепенно ще възстанови предишния вид на кожата (разбира се, ако водещите до стреса фактори също бъдат отстранени). Мийте лицето си с хладка вода - високите температури отмиват мазнината на кожата. Ако намажете обилно лицето си с крем, когато кожата е леко влажна (например след баня), това ще запази влагата в нея за по-дълго време.
Дълбоките бръчки
Кортизолът предизвиква покачване на кръвната захар, което води до увреждане на колагена и еластина - протеиновите фибри, които поддържат кожата гладка. Постоянното мускулно напрежение също води до набръчкване.
За да се справим: кремовете с ретинол и антиоксиданти съдействат за производството на колаген и стягането на кожата. За незабавен ефект можете да намалите бръчките като отпуснете мускулите си с ботокс (ефектът продължава около 4 месеца) или да ги запълните с впръскващи средства каквито се предлагат на пазара (ефектът продължава 6 месеца).
Червенина
Повишеният поток на кръвта, който възниква, когато сте под напрежение, може да предизвика разширяване на капилярите. Стресът отключва и зачервяване - розацея. И тъй като стресът отслабва имунната система, внезапното зачервяване може да се окаже продължително.
За да се справим: Когато се използват редовно, кремовете, направени с противовъзпалителни вещества като алантоин и екстракт от корена на женско биле, могат да успокоят руменината. Лечението, което розацеята изисква, включва светлинна и лазерна терапия – за свиване на кръвоносните съдове. Ще имате нужда от няколко такива процедури. Може да е нужно и локално лечение, за да се намали възпалението.
Акнето
Заради негативното си отражение върху имунитета, стресът повишава активността на различни възпалителни процеси, което нерядко води до поява на акне.
За да се справим: използвайте лосион, съдържащ силицилова киселина или антибактериалния бензоилпероксид, както и овлажняващ крем против акне (за да не изсъхне прекалено много кожата). Ако тя не се повлияе от лечението до няколко седмици, консултирайте се със специалист.
Уморените очи
Тревожността причинява верижна реакция, която води до недоспиване и безсъние. Те на свой ред причиняват подпухналост и кръгове под очите.
За да се справим: като първо средство използвайте резенчета краставица и малки пакетчета с лед - за торбичките под очите. Те стягат кръвоносните и лимфните съдов. Спете с леко повдигната глава.
За да се избегне отражението на стреса върху лицето:
Всяка седмица: правете упражнения – поне 3 или 4 дни седмично, за да намалите напрежението, да стимулирате кръвообращението и да държите възпалението под контрол. Дори една по-дълга разходка ще доведе до отделянето на позитивно действащите ендорфини. По-малко от 7-8 часа сън на нощ не само причинява резки промени в настроението, но засилва производството на кортизол.
Всяка седмица: направете си дневник за това какво е състоянието на кожата ви и какви мерки сте взели. Записвайте в него какво конкретно се е случило, когато кожата ви е показала склонност към увреждане и какво е помогнало да я възстановите. Това, освен останалото, ще ви помогне да насочите всичките си усилия върху емоционалния срив, който всъщност предизвиква проблемите с кожата ви.
Когато сте изчерпали познатите ви средства: потърсете консултация с дерматолог и психолог. Това ще ви даде възможност както да се преборите със следствията от стреса, така и да разберете причините за него, т.е. и да се научите успешно да му се противопоставяте. Не пренебрегвай те и възможността за алтернативни техники като акупунктура и масаж./actualno.com


Няма коментари: