ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Обездвижването съкращава живота с 10 години

Равнището на физическа активност оказва непосредствено влияние върху скоростта на стареене на организма. Хората, които не се движат достатъчно, остаряват средно с 10 години по-рано, отколкото техните активни връстници, твърдят британски учени.
В изследването, проведено в Кралския колеж в Лондон, са взели участие 2400 двойки близнаци. Те са попълнили анкетни карти за честотата и интензивността на физически натоварвания и им е била направена пълна кръвна картина. Учените под ръководството на д-р Лин Черкас, са измерили и дължината на теломер хромозомите в кръвните клетки на участниците и са съпоставили резултатите с попълнените анкети.
Теломерите не носят наследствена информация. Тяхна основна функция е да защитават клетъчната ДНК от деформации и повреди. Дължината не теломера, която намалява с напредване на възрастта, се смята за основен индикатор за стареенето на организма.

Получените при сравнението на данните резултати показват, че при хората, които не се движат достатъчно, дължината на теломерите е с по-малка дължина, като намаляването съответства на 10 г. живот.

Според учените, едно от възможните обяснения е, че тялото на хората, които не се движат достатъчно, е по-чувствително към възпаления и увреда на клетките под въздействие на кислорода, а физическата активност помага за справяне със стреса, който способства за съкращаването на теломерите, съобщава Би Би Си./actualno.com

Няма коментари: