ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Дянков: Български експерт от САЩ помага при остойностяването на медицинските услуги

До средата на февруари съвместен екип на Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите ще работи по остойностяването на медицинските дейности, съобщи пред Дарик радио днес финансовият министър Симеон Дянков. В работната група е ангажирана и Деси Димитрова - един от малкото хора, които Дянков е поканил от САЩ, стана ясно от разговора в студиото на Дарик. Димитрова е българка от Принстънския университет, работила по здравните пътеки в САЩ, уточни той.

„По принцип сме говорили с министър Дянков, че всяка помощ е добре дошла”, каза здравният министър Божидар Нанев пред журналисти днес, след като бе запитан известно ли му е, че експерт от САЩ ще помага за здравната реформа у нас. „Не я познавам, но с удоволствие бихме обменили опит и бихме продължили, надявам се в една посока, със съвместни усилия. За мен ще бъде радост да имам повече помощници”, допълни д-р Нанев.

Резултати от работата на експертите в работната група по остойностяването ще има след месец, но по думите на финансовия министър се очаква да се получи, че част от пътеките са недофинансирани с 30-40%, а други са надфинансирани. Министър Дянков сподели, че около грижите за сина му в „Пирогов” в последните дни е видял от първа ръка как се развиват нещата – „някои от пътеките не стигат за консумативи и лекарства, да не говорим за лекарския труд”. След остойностяването ще се търси отговор и на въпроса какво държавата може да си позволи, стана ясно от думите на финансовия министър.

Симеон Дянков обясни, че болничната реформа и преструктурирането се прави не само за финансова ефективност, но и за по-добро качество на предоставяното лечение. Не можем да си позволим болници с един пациент, категоричен бе той. Дянков цитира Робърт Фрост, според когото „най-добрият начин да излезем от тунела е да преминем през него”. Ако само стоим, както е със здравеопазването последните 10-15 години, никога няма да минем през тунела, коментира финансист №1 на България. Според него ако правителството не успее с реформите в следващите шест месеца, едва ли ще ги извърши и до края на мандата си.

zdrave.net

Няма коментари: