ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Тялото - оазис на 205 вида бактерии

Интимно съжителстваме с повече от 100 трилиона микроби - едни са по кожата, други в тялото и въобще не са съсредоточени по половите органи, каквото е популярното мнение. Този мит е дошъл с възпитанието, което ги е обявило за "мръсни". При добра хигиена гениталиите са направо стерилни в сравнение с други зони по тялото, твърдят американски учени.За да ни ориентират в "природните" резервоари на бактерии в нашето тяло, те ги описаха по климатични зони.

Така и така създадоха "бактериална карта" на човешкото тяло. Не че около нас също не бъка от микроорганизми, но това е отделна тема.
За човек е важно не че са много, не точно къде са съсредоточени, а какви са. Защото голяма част от тях сане само полезни, а крайно необходимиТе имат важни функции - едни помагат на храносмилането, други крепят имунната система, трети осигуряват защита срещу болестотворни агенти. И са далеч по-добър приятел на човек в сравнение с вирусите."Не трябва да обвиняваме бактериите за всички злини и да им лепим етикет "лоши".

Личната хигиена е много важна, но чист не е равнозначно на здрав", твърди Джулия Шегре от Националния институт за изучаване на човешкия геном в Бетесда, чийто екип е автор и на картата.По кожата живеят над 1000 разновидности на бактериите, още толкова са в стомаха и червата. Те обаче са добре проучени за разлика на тези по кожата. На нея не се обръщаше толкова внимание, вероятно защото е надеждна бариера, през която инфекции проникват по-трудно.Едва в последните години учените се заеха статистически да проверят и почнаха да водят счетоводство за вида, броя и местоположението на бактериите.

Целта на новата "бактериална карта" е практична. Не всички микроскопични обитатели на човешкото тяло са добродушни и готови за мирно съвместно съжителство. Сред тяхима войнствени, има и истински терористиДруги пък при определи условия внезапно добиват агресивен характер и могат да причинят болести. За да воюваме с тях, трябва да ги познаваме добре. Изненадите не закъсняха. Първата - оказа се, че топлите и влажните райони не са оазис за бактериите. Покритите с косми - също. Върху участъци от тялото с по-мазна кожа, каквито са челото, носът и раменете, се развиват предимно микроорганизми, предизвикващи акне. Бактериите не са в изобилие.Разочарование донесе и проверката на влажните зони - вътре в носа, между пръстите и подмишниците, които се очакваше да са рай за микроорганизмите.

Проверката и преброяването им напълно опровергава това.Оказа се, че най-много бактерии има от китката до лакътя на ръката. Там учените откриха 44 разновидности, а най-малко се оказаха вътре в ухото - там живеят едва 15 вида, твърди Шегре.
monitor.bg

Няма коментари: