ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

10 начина да намалите мазнините в храната..


Различните диети за намаляване на теглото идват на мода и си отиват. Но без значение какво чувате и четете, ограничаването на консумираните мазнини (особено наситени) е в основата на почти всяка рецепта за отслабване.

Предлагаме ви десет, препочвани от диетолозите, начина да намалите мазнините в храната си:

1. Охлаждайте храната. Независимо дали ще ядете супа или нещо “по-серизно”, изстудете я и отстранете мазнината, която евентуално ще се появи по повърхността.

2. Купувайте обезмаслени продукти. Прясното мляко например, което почти не съдържа мазнини, може да ви се стори отначало леко безвкусно или прилично на вода, но ако го използвате редовно, бързо ще привикнете към вкуса. Същото важи за другите млечни продукти без или с ниско съдържание на мазнини.

3. Гответе с предварителен план. Намалете използването на олио или масло, когато пържите. Изобщо – опитайте да избягвате пърженето. В повечето случаи то може да бъде заменено с варене, готвене на пара или грил.

4. Никакви жълтъци. В яйцата именно той съдържа почти цялото количество мазнини и холестерол. При повечето блюда, едно цяло яйце успешно може да бъде заменено от два белтъка.

5. Откажете се от маслото и маргарина. Ако сте решили да изядете една намазана филия, нека е с маргарин от растителен произход – ябълка, тиква или друг плод. Ако пък искате да си направите кекс, сложете два пъти по-малко мазнина, отколкото пише в рецептата – това няма да се отрази на вкуса му.

6. Никакво олио в салатата. Вкусът, който то придава, може успешно да бъде заменен от някакъв дресинг с ниско или въобще без съдържание на мазнини. Същото важи и за соса за спагетите.

7. Бобов протеин. Поне 1-2 пъти седмично заместете храната, съдържаща месо, с такава, която е приготвена от боб, грах, леща или друго растение от същото семейство.

8. Ораничете месото. Дори в този случай подбирайте такова, което съдържа по-малко мазнина – например телешко или пилешко. Дори така не забравяйте съвета под № 1.

9. Ползвайте заместители на месото. Най-често у нас това са продукти, съдържащи соя. Във всички варианти в тези продукти може да се съдържат незначителни количества наситени мазнини. При този избор можете да запазите количеството храна, което сте свикнали да консумирате.

10. Мястото на десерта. Ако ще е сладолед или крем, нека е приготвен от обезмаслено мляко. Топингите могат да се ползват неограничено (поне от гледна точка на липсата на мазнини в тях!).
здраве.bg

Няма коментари: