ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Червено вино вместо фитнес

Ако по някаква причина не успявате да намерите време за спорт, изпийте чаша червено вино. Френски учени доказаха, че най-полезната съставка ни виното - ресвератролът, може да замени тренировката в залата и да ви предпази от последиците на заседналия начин на живот, пише NEWSru Israel.

За ползата от червеното вино се говори отдавна. Лечебните му съставки и най-вече ресвератролът укрепват стените на кръвоносните съдове, намаляват нивото на така наречения "лош" холестерол и чистят артериите. Според последни изследвания ценното вещество влияе позитивно и на мускулите, като ги поддържа в тонус, и едновременно с това стимулира изгарянето на излишните мазнини. Работата на учените била насочена към търсене на методи за намаляване на щетите от отслабването на мускулната сила при космонавтите, които прекарват много време в безтегловност. Изводите им обаче са валидни не само за космонавтите, но и за хора, които водят заседнал начин на живот. В основата на научното изследване е необичаен експеримент. Учените закачили плъхове да висят за опашките в продължение на 15 дни. В резултат на принудителната поза те отслабнали, развили диабет, а плътността на костите им значително намаляла. Нито едно от тези болестни изменения не настъпило при тези гризачи, които, висейки надолу, приемали ресвератрол. Заключението на учените е, че ресвератролът работи като превключвател на клетъчния метаболизъм и поддържа качествената работа на енергийния център на клетките - така наречените митохондрии.

За да се получи желаният ефект обаче, вероятно ще са нужни не една-две, а няколко чаши вино, което пък е в разрез с препоръката за здравословен начин на живот, коментират специалисти.

Няма коментари: