ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Хепатит дебне под хавлията

Вирусите отидоха на море. Дузина младежи са пипнали стомашно разстройство на спортен лагер в Несебър, други 10 души пък се заразили с бактерии, докато били на почивка във варненски курорт и се хранили по система all inclusive. Това обясни за "Стандарт" здравен инспектор номер 1 д-р Ангел Кунчев. И допълни, че и в двата случая причина за заразяването е занижената хигиена на персонала. "Шефовете не бива да допускат в кухнята хора с ранички по ръцете, които разнасят стафилококови инфекции", подчертава експертът. Според предписанията на районните инспекции в топлото време не бива да се предлагат супи със застройки и кремчета с яйца, които не са преминали топлинна обработка. Млечните сосове по павилионите за дюнери и пици пък не трябва да стоят дълго време на топло.
Белтъчната среда е истински рай за бактериите. Там бацилите се размножават за отрицателно време. Стомашно-чревните проблеми са особено опасни за малките деца, които бързо се обезводняват. При тежко разстройство и повръщане трябва да бъдат приети в лечебно заведение, за да ги включат на системи с водно-солеви разтвори.
Бум на болни от хепатит А отчитат епидемиолозите. 2405 души са потърсили помощ от началото на годината до края на май, докато през цялата 2010 г.
болестта на мръсните ръце са пипнали 2350 души
Повечето заразени са младежи на възраст между 15 и 25 г. Хепатит А има пикове през 4-5 години, обяснява д-р Кунчев. "Причината е, че се увеличава броят на малките деца, които нямат изградена защита срещу вируса", уточнява специалистът.
Разпространението става чрез замърсени храни и вода, при лоша лична и обществена хигиена. "Вирусът е много устойчив на студ и се запазва дори в ледени кубчета", изтъква д-р Кунчев. Жълтеницата се плаши само от котлона. Преди време в САЩ пациенти се заразили, докато пият уискито си с блокчета замърсена вода
Затова внимавайте, жълтеницата може да се спотайва и в коктейлите на плажа. Коварното при хепатит А е, че инкубационният период е 2-3 месеца, а през това време болните заразяват и други хора. Обикновено пикът на заразените е през есента. Добрата новина е, че който преболедува от вируса на хепатит А, си създава имунитет и не се разболява повече. Болестта не хронифицира. Който иска да се защити, може да се имунизира. Ваксината не е включена в националния имунизационен календар. Намира се в аптеките и струва около 50 лв. Подходяща е за деца и възрастни. Поставя се на два пъти през известен период. Има и комбинирана ваксина срещу хепатит А и В, при която защитата се получава след три инжекции по схема.
Румяна Милева /standart

Няма коментари: