ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Стресът удря ДНК на състезателите


Бебето става по-лесно след отпуск или спиране на цигарите, обясняват андролозите

Ежедневният стрес влошава качеството на сперматозоидите и тяхната оплодителна способност. Причината е, че големите притеснения водят до отделяне на голямо количество свободни радикали в тялото, които атакуват директно ДНК на сперматозоида. Това обясниха за "Стандарт" д-р Весела Николова и д-р Ромил Станиславов, който ще оглави модерна лаборатория по андрология в "Пирогов". В звеното, което ще отвори врати в средата на ноември, освен класическите изследвания ще се правят и уникални тестове и измервания. Двамата специалисти са почерпили опит при водещия американски андролог професор д-р Агароу, който завежда Клиника по репродуктивна медицина в Кливланд, щата Охайо. Те са преминали практически курс и в лаборатория по андрология в спешната болница в Барселона.
Доскоро се смяташе, че е достатъчно да се изследва концентрацията, формата и способността за придвижване на сперматозоидите. Оказва се обаче, че много други фактори влияят на оплодителната способност на мъжките полови клетки, изтъкват специалистите. Първият рисков фактор за днешните кандидат-бащи е стресът. "Ще правим оценка на оксидативния стрес, който уврежда както ДНК на сперматозоида, така и неговата мембрана, ще се изчислява ДНК фрагментационен индекс, което ще дава по-голяма и точна прогностична и клинична оценка на мъжкия фактор при безплодието в брака", уточнява д-р Николова. Впрочем
мъжката полова клетка има две ДНК
Едната се намира в сперматозоидната глава и отговаря за предаване на цялата бащина информация. Другата се нарича митохондрална и когато се появи дефект, се възпрепятства движението на сперматозоидната опашка. Свободните радикали се изследват с луминометър, който позволява да се преброят преминаващите в рамките на 1 минута фотони, които отделят вредните химични вещества.
При мъжете, чиято работа е нервна и отговорна, качеството на "състезателите" се подобрява, щом вземат отпуск, сочат изследвания зад океана. В риск са и господата, които си изкарват хляба по строежите например. Работата с оксижен също нанася вреди, тъй като облъчва мъжките полови органи с гама лъчи. Тютюнопушенето също категорично
уврежда оплодителната способност не само при активните пушачи
а и при пасивните. "Причината е, че тестисите се насищат с кадмий, който се отделя при тютюневия дим", подчертава д-р Станиславов. И разказва за свой пациент, който намалил цигарите и след 4 месеца се подобрило качеството на сперматозоидите му. А 2 месеца след като ги спрял, съпругата му забременяла.
Според нови проучвания мъжът е в основата на всяко второ безплодие при двойката. Причините са разнородни - генни мутации, инфекциозни заболявания, еректилна дисфункция, радиация. 5% от мъжете след 40-годишна възраст не получават ерекция, а 17% срещат трудности с възбудата понякога, сочи статистиката. "1/3 от мъжете пък имат проблем заради разширена вена (варикоцеле), която се намира по-често на левия тестис", обяснява д-р Станиславов. В този случай се налага да се направи коригираща операция, която преминава леко.
Нека завърша следването си, нека да си намеря хубава работа, първо да се стабилизирам финансово, налага се да инвестирам в собствен дом... - куп подобни причини си намират повечето млади двойки, за да отлагат момента да станат родители. А когато решат, чудото не се случва. В случая емоционалният стрес изиграва лоша шега на мъжа и води до влошаване на неговия генетичен материал, който трябва да даде начало на новия живот. Според учебниците, ако в продължение на една година двойката се люби без презерватив и жената не зачева, по всяка вероятност има основателна причина за това при един от двамата (а понякога и при двамата).
Репродукция на стенописа на Микеланджело в Сикстинската капела "Вдъхването на живота", на който Бог вдъхва сила на Адам, ще посреща мъжете, които ще се изследват в суперлабораторията на "Пирогов". Тук ще се правят 30 вида изследвания на мъжката мощ. Предстои да бъде внесена техника от Испания, която ще бъде внедрена с помощта на специалистите от спешната болница в Барселона. Тъй като засега няма клинична пътека за тези медицински дейности, пациентите ще заплащат от джоба си на касата на болницата. "Би било добре НЗОК да заплаща поне част от изследванията", смята д-р Николова. И издава, че се предвижда да се закупи специален апарат с течен азот за замразяване на сперма при минус 196 градуса по Целзий. Това ще помогне да се съхрани материал от мъже, които преминават през химио- и лъчетерапия - още преди да се подложат на тези животоспасяващи процедури. Така и след агресивното лечение пациентите ще имат шанс да станат бащи - тъй като след него сперматогенният епител се уврежда и в голяма степен не може да произвежда сперматозоиди.
Румяна Милева

Няма коментари: