ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Хлапета се тровят със сиропи за кашлица


Когато промивката не помага, ги спасяваме с изкуствен бъбрек, обяснява доц. Андриана Боянова от "Пирогов"

"Хлапета гълтат като бонбонки хаповете на възрастните и пият сиропи за кашлица като плодово сокче", алармира доц. Андриана Боянова, шеф на отделение в Клиниката по токсикология на "Пирогов". "Опасните инциденти стават най-често по празници, когато вниманието на родителите и батковците е ангажирано", отбелязва специалистката. Децата се тровят с хапове за кръвно, успокоителни, антибиотици, аналгетици, антипиретици, противовъзпалителни. "През последната година е нараснал броят на острите отравяния при децата до 5-годишна възраст", признава доц. Боянова. При един от случаите 2-годишно хлапе от столицата изпива няколко хапчета срещу алергия, с които се лекува батко му. Кръвното на хлапето рязко пада и за малко да колабира. За щастие случката свършва с щастлив край в "Пирогов".
"Нерядко родителите правят грешки при даването на медикаментите, изписани от лекуващия лекар", предупреждава доц. Боянова. Често се случва да бъркат сиропи с ампули. И да дават на хлапетата да пият субстанции, предназначени за външно приложение. Анатомичните структури и физиологичните процеси в организма на малките деца са незрели. "Болестните процеси се развиват бързо и генерализирано, тъй като нямат способността да се локализират в местата на възникване", обяснява доц. Боянова. Именно на това се дължи и бързото влошаване на състоянието при дадено заболяване - включително и при острото отравяне. Най-уязвима е централната нервна система. "Внезапно, при видимо добро здраве, може да настъпи гърч, да се наруши съзнанието и сърдечната дейност, да се потисне дишането и да настъпи смърт", алармира специалистът. Палавниците обикновено се тровят с медикаменти, с които се лекуват техните родители, баби, дядовци. Чести са интоксикациите с лекарства за лечение на артериална хипертония, психични заболявания, епилепсия, захарен диабет. Дечурлигата стигат до клиниката по токсикология и заради илачи за понижаване на температурата, против кашлица, повръщане и диария. Палавниците от 1 до 5 години са във възрастта на любопитството. Това е времето, когато опознават света. За тях е интересно да поставят предметите в устата си. Затова възрастните трябва да бъдат много внимателни и да съхраняват лекарствата и потенциално опасните вещества на недостъпни места.
Често в детската клиника по токсикология приемат и деца, пили медикамент против повръщане. Доц. Боянова уточнява, че лекарството има странични ефекти - отклоняване на главата и погледа, неволево изваждане на езика от устната кухина, схващане на мускулите на врата, спазъм на мускулите на лицето, затруднено преглъщане и дишане. Тези нежелани реакции могат да се появят при прием на по-голяма доза или при по-продължително лечение с препарата. Според нея педиатърът е длъжен да предупреди за евентуалните странични ефекти.
Когато близките водят при лекаря дете със съмнение за интоксикация, трябва да знаят каква е приетата отрова, в какво количество, преди колко време е настъпил инцидентът и каква промяна е настъпила в състоянието на детето. В най-лошия случай трябва да знаят поне какви медикаменти има в дома им и от какви заболявания страдат членовете на семейството. Ако детето е в съзнание, веднага трябва да се провокира повръщане още в дома и да се дават течности - вода, компот, сок, айрян, чай.
Често в "Пирогов" приемат и деца с интоксикация от гъби. В едни случаи клиничната картина се изчерпва само с повръщане и диария в продължение на ден-два след консумацията. При по-сериозни гъбни отравяния са възможни гърчове, децата стават дезориентирани и неадекватни, нарушава се и сърдечната дейност. Най-тежки и с най-висока смъртност (между 30 и 90%) са фалоидните интоксикации, които се предизвикват след консумация на зелена, жълта или бяла мухоморка.
Лечението на острото отравяне изисква бързо извеждане на отровата от кръвта на детето. С такава цел се правят стомашни промивки, дава се очистително, включват се инфузии. При тежки интоксикации извеждането на отровата от организма се извършва със специален апарат за извънбъбречно очистване на кръвта, така наречения изкуствен бъбрек. Когато отровата е вдишана (приета инхалаторно), детето се извежда от обгазената среда и се осигурява проходимост на дихателните пътища, при възможност се подава кислород. В случаите на контакт с кожата или лигавиците те трябва да се измият обилно с вода. Лекуващият токсиколог назначава за всеки пациент най-подходящия лечебен алгоритъм.
Румяна Милева

Няма коментари: