ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Липосукция за вечен живот


Две, три, а може пет години - само след толкова стволовите клетки ще преобърнат медицината наопаки, надяват се медиците от цял свят. Само в рамките на седмица в София се събраха трима от най-големите спецове в областта - проф. Колин Макгъкин и д-р Нико Фораз от Института за проучване на възможните приложения на стволовите клетки в Лион, Франция, и д-р Хенк Снимън от най-голямата банка за съхранение на стволови клетки в Европа. Защо? Защото България ще бъде част от пилотни проекти за лечение с "умните клетки". А у нас стартира и най-новата програма за съхранението на стволови клетки - от мастна тъкан.
Къде е ключът към вечния живот? В тлъстинките около ханша ни, шегува се д-р Хенк Снимън. Невероятно, но факт. Само преди 10 години учените дори не предполагат, че могат да използват мезенхимни стволови клетки от мастна тъкан. Днес обаче те се оказват ключ както към лечението на инфаркт, кожни изгаряния и рак, но и към "вечна младост". Експертите дори смятат, че те са "по-умни" от онези, които се извличат от костния мозък. Какви са магическите им умения? "Атакуват болното място, като стимулират разтежните фактори на останалите клетки и помагат на организма да се излекува сам. После просто изчезват", обяснява д-р Снимън.
Странични ефекти няма, категорични са учените. А най-обещаващи са клиничните изпитвания при терапия със стволови клетки от мастна тъкан след инфаркт. В момента в Испания и Холандия работят по такъв проект. След 6 месеца резултатите са невероятни - след инжектирането на стволови клетки в рамките на първите 24 часа след разрива сърдечният мускул започва да заздравява. А в рамките на половин година изпомпва кръвта все по-успешно, обяснява д-р Снимън. Клиничните изпитания ще продължат още година. И учените се надяват, че след тях ще се съберат достатъчно доказателства за въвеждането на тази терапия и на практика.
50 мл здраве
Само 50 мл тлъстинки стигат, за да си направиш "застраховка живот", обяснява д-р Снимън. И колкото по-рано човек съхрани от "умните" клетки, толкова по-млади и жизнени ще са те, когато му потрябват. Българите също ще имат шанс да се "застраховат". Най-голямата тъканна банка започва програма за съхранение на стволови клетки от мастна тъкан и у нас. Цената й е двойно по-ниска, отколкото при замразяването на кръв от пъпна връв - 990 евро. В началото клетките ще се извличат при операции. Най-лесно е при липосукция, обяснява д-р Снимън. При нея пластичните хирурзи извличат около 2 л мастна тъкан. На нас ни трябват само първите 50 мл, уточнява експертът. За пръв път в България пък лекарите ще извлекат стволови клетки при цезарово сечение, издава д-р Снимън. Но няма пречки процедурата да се направи при всякаква операция. Бг хирурзите ще минат специално обучение - на място или в интерактивна форма по интернет. И само сертифицираните ще имат право да извличат клетките, уточняват от тъканната банка. Надяваме се, че до няколко години ще ни стигат и 20 мл, за да извлечем клетките, обяснява д-р Снимън. Тогава те ще се вземат с местна упойка за няколко минути - от тлъстинките около ханша или от вътрешната част на бедрото.
Край на старостта
Стволовите клетки от мастна тъкан са истински хит в пластичната хирургия, издава д-р Хенк Снимън. И признава - колегите му от естетичната медицина смятат, че "умните" клетки са като "банка за вечна младост ". Защо? И сега пластичните хирурзи използват мастна тъкан за опъване на бръчките. Идеята им е обаче да инжектират на пациентите уникална комбинация. Каква? По 5 мл от обикновената тъкан и по още толкова - от стволовите клетките. Така коктейлът ще е двойно зареден, обяснява д-р Снимън. И ефектът ще е по две. Защото стволовите клетки ще стимулират "братовчедите" си да произвеждат повече колаген.
Кръвообращението ще се подобри. А резултатът ще е по-млада кожа за по-дълго време, потриват ръце пластичните хирурзи.
Лора Симеонова

Няма коментари: