ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Доматите - приятели в борбата с рака

Доматите са истински склад за минерални вещества. Уникалното вещество ликопен, придаващо червения им цвят, е мощен антиоксидант. По тази причина доматите са особено препоръчителни за профилактика срещу рак на панкреаса и въобще срещу злокачествени заболявания. Те са идеална храна и за хората със сърдечносъдови проблеми, тъй като калиевите соли понижават кръвното налягане.

Лекарите препоръчват всекидневен прием на този зеленчук и от хора, които наскоро са претърпели операция или са в момент на стрес, умора, прекаляване с алкохол и цигари.

Доматите успешно извличат токсините от човешкия организъм. Освен това те са и добро средство за справяне с депресията, защото съдържат серотонин - хормона на щастието. Доматите са много полезни при диетично хранене, тъй като имат диуретични свойства. Прилагат се при диети при бъбречнокаменна болест, хипертония, по-киселите сортове - при диабет. Мъжете трябва да консумират по-големи количества домати с цел профилактика на заболявания на простатата. Доматите понижават риска от рак. Научно изследване е установило, че консумирането на домати, зеле или моркови повече от 14 пъти на месец рязко намалява опасността от раково заболяване. Сокът от домати е добро средство при нарушаване на обмяната на веществата, при артрит, затлъстяване, захарна болест.

Действа и бактерицидно, унищожавайки различни видове вредни микроорганизми. Стимулира дейността на стомашно-чревния тракт, понижава риска от ракови образувания. Разтваря животинските мазнини и така предпазва артериите от втвърдяване.

Доматите съдържат 94.5% вода, 0.9% белтъчини, 3.5% въглехидрати, 0.7% целулоза, органични киселини, минерални соли и незначителен процент скорбяла. Зрелите домати са особено богати на витамин С, каротин, витамин Е, К, витамин РР и в по-малки количества витамините В1, В2, В3, В6, В12 и др. Доматите са богати и на магнезиеви соли, калций, желязо и фосфор.

Няма коментари: