ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Страшните сънища може да са полезни


На какво се дължат кошмарните ни сънища? Опитайте се да намерите верния отговор за себе си.

1. На проблеми, които на този етап не можем да решим;

2. На страховете ни;

3. На лошо храносмилане;

4. На случка от деня, която ни е притеснила;

5. На филм или книга, които са ни въздействали.

На базата на най-новите изследвания в областта на психологията и физиологията на мозъка учените продължават да навлизат в тайните на кошмарните сънища. Според резултатите от поредното проучване на същността и ролята на лошите сънища, те са един от начините организмът да преработи негативните емоции. Нощните кошмари спохождат най-често живеещите под силен стрес.

Ако по време на страшните сънища човек не се е събудил, значи мозъкът му активно е подпомогнал психиката, преработвайки отрицателните преживявания. Ако човек се пробужда от нощния кошмар, то процесът на регулиране на емоциите е нарушен. Добрата новина е, че сънищата са полезни, защото подпомагат „преработката” на всички негативни емоции, страхове, преживявания, получени в последно време.

По време на сън се активират свързаните с паметта и емоциите мозъчни области. Новата представа за страшните сънища помага на учените да разработят и по-модерни и ефективни методи за решаване на проблема с прекомерния стрес. Сред тези методи е „проиграване” на образите, при което пациентът започва да си спомня кошмарния сън и съзнателно променя сюжета му.

Ако се събудите с усилено сърцебиене и уплах, не се вторачвайте в съня си, припомняйки си детайли от него. Най-добре е да се опитате да го забравите възможно най-бързо.

Няма коментари: