ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Вафли, шоколади и колбаси с най-много ГМО !


Санкции над 15 000 лева се налагат на фирми, които пускат продукти с наличие на ГМО. Малотрайните колбаси, вафлите и шоколадите, в които се използва соев лецитин и соев гранулат, са точно такива продукти. Нестандартните суровини са внос от Бразилия, Аржентина, САЩ, Гърция и Испания, става ясно от пресконференция на Столичната РИОКОЗ.



Проф. Михайл Попов посочи, че ГМО са открити само в осем от изследваните 149 проби българско производство и всички производители са понесли нужните санкции. Той е председател на Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Проблемът е най-вече във вносните соеви продукти, които се използват в производството на малотрайни колбаси, шоколади и вафли. При изследваните проби на вносни продукти за 2010 година ГМО има в десет от 113 проби.

„В храните, в които има соев лецитин или царевични култури, има голяма вероятност да се съдържа ГМО. Към всички продукти със соев протеин също трябва да се подхожда с подозрение“, обясни Попов.

Половината от вноса на соя, който основно преминава през пристанищата в Бургас и във Варна, се изследва, независимо че има сертификат, потвърди главният държавен здравен инспектор Тенчо Тенев.

Ако генетичната модификация влиза в нормата от 0.9 %, производителите са задължени да го посочат на етикета. Ако съдържанието надминава нормата, то продуктът директно се иззема. Ако е внос, се връща в страната вносител, а по системата за бързо реагиране се уведомяват страните-членки за възможен незаконен трансфер. Попов даде пример с два кораба товар на пристанище Варна. В него е било открито наличие на ГМО и той е бил върнат в държавата вносител.

РИОКОЗ- София планирал през 2010 година броят на изследваните продукти родно производство да скочи на 600 и да обхваща 50 % от вноса.

В пъти са се увеличили желаещите, които искат да се изследва наличието на ГМО в храните. Това казва на пресконференция Любина Донкова, ръководител на националната лаборатория за контрол на ГМО към столичната РИОКОЗ.

От началото на 2010 г. в лабораторията са изследвани над 30 проби, като в две от тях са открити следи от ГМО - една проба вафли и една проба соев гранулат.

Цената на едно изследване по желание на частно лице струвало 125 лева.



Христо ТОДОРОВ

Няма коментари: