ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Кафето стабилизира сърдечния ритъм


Прекаляването с кафето, както е прието да се смята, често предизвиква аритмия. Но връзката на тази група сърдечни заболявания с продължителната употреба на кафе всъщност е слабо изучена. Едно от малкото изследвания, продевено в Дания, показва, че количеството изпито кафе практически не влияе за появата на фибрилации в предсърдието (популярни повече като предсърдни екстрасистоли) – най-разпространеното нарушения в сърдечния ритъм.

Експерти в една от най-големите благотворителни здравни организации в САЩ са провели първото мащабно интернационално проучване за евентуалната връзка между аритмията и употребата на кафе.

В продължение на няколко години те са наблюдавали над 130 хиляди мъже и жени на мъзраст между 18 и 90 г., повечето под 50. От тях 27% не пиели изобщо кафе, 14% употребявали средно под 1 чашка на ден, 42% от 1 до 3 чаши и 17% - не по-малко от 4 чаши дневно.
За времето на наблюдението малко над 2,5% от участниците са постъпили в болница заради аритмия, при това над половината с предсърдни екстрасистоли.

Анализът на резултатите показва, че независимо от пола, етническата принадлежност и пушенето, хората, които пият всеки ден между 1 и 3 чашки кафе, се оплакват от нарушения в сърдечния ритъм със 7% по-рядко, а пиещине над 4 чашки – с 18% по-рядко отколкото тези, които изобщо не употребяват кафе.

Както подчертава ръководителят на изследването Артър Клански, цитиран от Би Би Си, “Няма никакви доказателства за връзка между употребата на кафе и повишения риск от нарушаване на сърдечния ритъм. Дори напротив – при много хора, които са любители на напитката, оплакванията са значително по-редки”.
здраве.bg

Няма коментари: