ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Животът в днешно време претоварва мозъка ...

actualno.com

Съвременният живот претоварва мозъка и също така води до намаляване на концентрацията, съобщи в. "Дейли мейл", като се позовава на резултати от американско изследване, предаде БТА.
Проф. Роджър Бон от Калифорнийския университет е изчислил, че средностатистическият човек чува или прочита сто хиляди и петстотин думи всеки ден извън времето, през което е буден и е извън работа. Това прави реалното число много по-голямо.
Гледането на телевизия натоварва мозъка най-много - 44,9%. На второ място са компютрите и сърфирането в интернет - 27%, следвани от слушането на радио - 10,6%. Четенето на вестници дава 8,6% от всекидневната информация. На пето място са телефонните разговори - 5,2%. Делът на видеоигрите в претоварването на мозъка е 2,4%.
Най-малко натоварват мозъка слушането на музикални записи - 1,1% и гледането на филми - 0,2%.
Изводът на проф. Бон е, че във века на информационната революция зрелият човек е изложен всекидневно на над 100 хиляди думи и 34 гигабайта информация. Това е пет пъти по-малко от паметта на ноутбук. Има опасения, че от препълването с информация мозъкът ни се претоварва и строежът му постепенно се променя.
Проф. Бон смята, че вниманието на хората се насича на по-кратки интервали и това пречи да се правят по-задълбочени разсъждения. БТА

Няма коментари: