ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Кафето и чаят предпазват от диабет ..

Любителите на чая и кафето са изложени на по-нисък риск от развитието на диабет тип 2, съобщава БТА, позовавайки се на анализ на 18 отделни изследвания, направен от австралийски специалисти.
Хората, които предпочитат кафе без кофеин, ще се зарадват на новината, че то има най-голям благоприятен ефект, обясняват авторите на проучването от университета на Сидни.
За целите си те са анализирали данните от 18 предишни проучвания от периода между 1966 и 2009, обхванали близо 500 000 души.
Анализът показва, че за хората, които пият по три или четири чаши кафе или чай дневно, рискът от развитието на диабет тип 2 намалява с една пета. Същото количество безкофеиново кафе оказва най-благоприятно въздействие, намалявайки опасността от заболяването с една трета.

Комбинираните и анализирани данни сочат, че всяка допълнителна чаша чай или кафе понижава риска със 7 процента. Защитният ефект на ободрителните напитки явно не се дължи само на кофеина, както подсказва откритието, че най-добре действа безкофеиновото кафе.
Учените допускат, че други съставки като магнезий, лигнани или хлорогенна киселина, оказват благоприятно въздействие.
Диабет тип 2 често се свързва със затлъстяването. Болестта обикновено се развива след 40-годишна възраст, когато тялото все още произвежда инсулин, но той не е достатъчен или не функционира правилно, припомнят изследователите. БТА

Няма коментари: