ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Кремовете срещу бръчки увеличават риска от рак ...

zdrave.bg

Специалистите препоръчват да не се използва козметика с концентрация на ANAs над 10%.

15 декември 2009, здраве.bg
Почти една трета от сумата, която хората харчат за козметика, представлява разход за кремове срещу бръчки. А, оказва се, именно те в нередки случаи повишават риска от онкологични заболявания, съобщава британският вестник Daily Telegraph.
“Подмладяващите козметични средства избавят кожата не само от признаците на възрастта - бръчките, но и от най-тънкия горен слой от клетките от епидермиса. В резултат кожата остава без защита пред активните фактори на средата, каквито са слънчевата светлина и токсините във въздуха”, се казва в статията.
Алфахидрокиселините (ANAs) са потенциално опасни ингредиенти, широко използвани за постигане на основния ефект на кремовете, е мнението на експерти, цитирани от британския вестник. В повечето страни оборотът на козметични средства, съдържащи ANAs не е регламентиран, като само в САЩ е установен контрол върху тях. Именно от изследвания, проведени там, са и първите резултати, според които много най-вече от скъпите лифтинг-кремове са потенциално канцерогенни.
„Много жени, а също и мъже, втриват в кожата си килограми подобни средства, наивно вярвайки, че това засилва позитивния ефект, без да се нанася никаква вреда”, смята д-р Сам Епстейн, председател на Асоциацията по профилактика на раковите заболявания в САЩ.
Опирайки се на тези данни, американската агенция за храните и лекаствата (FDA) вече е задължила производителите на лифтинг-козметика да информират потребителите с надписи върху опаковките, че нейното приложение води до изтъняване на кожата и увеличаване на риска от отоци, сериозни изгаряния и съпровождаща тези състояния болка.
“Обработена с такъв крем кожа, попадайки под слънчевите лъчи, е лишена от част от защитните си свойства и рискът от плоскоклетъчен рак или меланома значително нараства”, твърди д-р Епстейн. Дерматолозите в САЩ вече настоятелно препоръчват на своите пациенти да се въздържат от използването на средства, в които концентрацията на ANAs превишава 10%.

Няма коментари: