ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Нелeчимо болните вече няма да бъдат преосвидетелствани..

zdrave.net

Хората със заболявания, за които на този етап от развитието си медицината не може да направи повече, няма да бъдат преосвидетелствани. Това предвиждат проектите на новата Наредба за медицинската експертиза и новият Правилник за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и регионалните картотеки, съобщават от здравното министерство.

Целта на промените е да се съкрати срокът за получаване на медицинска експертиза и да се увеличи контролът над издаването й.

Промените предвиждат още да се съкрати срокът за получаване на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК. Това ще стане чрез пренасочване на част от пациентите към новите органи на медицинската експертиза – детските експертни лекарски комисии (ДЕЛК). Те ще се разкрият към многопрофилните болници в областните градове и София. При освидетелстването на децата до 16 години ще се определят видът и степента на увреждане.

Същите правила ще важат и за пенсионерите. Това ще скъси чувствително сроковете за произнасяне на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, посочват от МЗ. На хората в трудоспособна възраст ще бъде определяна степен на трайно намалена работоспособност.

Освен това в състава на общите лекарски консултативни комисии ще могат да се включват невролози и неврохирурзи, както и специалисти по очни и детски болести, когато липсват възможности за изграждане на съответните специализирани комисии. Това ще скъси пътя на пациентите до медицинската експертиза, смятат от министерството. Също така ТЕЛК-овете с натоварен график ще могат да увеличават щата си, когато броят на хората за освидетелстване се повиши, но не е достатъчен за създаване на нова комисия. Лекарите от ДЕЛК, ТЕЛК, както и от териториалните поделения на НОИ ще минават при задължителни курсове за квалификация в НЕЛК всяка година.

Проектодокументите са разработени от експерти на здравното и социалното ведомства, НЕЛК, НОИ, касата, РЦЗ-тата и представители на неправителствени организации на хората с увреждания, информират още от МЗ.

Няма коментари: