ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Кои са причините за празничната депресия?


Доброто настроение по празниците лесно може да премине в по-лошо, ако например финансовата криза е фактор за нас и не можем да си позволим подаръците, които искаме да направим на нашите близки. Това каза в предаването "Закуска на тревата" Рени Велчева, председател на младежката секция на Дружеството на психолозите в България.

Според нея притеснения могат да породят и рязко нарасналите разходи за подаръци. Мрачното настроение може да е и резултат и от натиск на децата за скъпи подаръци, които не можем да си позволим. Според Велчева по-уязвими към депресивни епизоди по време на празници са самотните хора. Друга предпоставка да възникване на тревожност е опитът ни да създадем "идеалният празник". По-добре, според психологът е да имповизираме и да не очакваме всяка година задължително празникът да се случва по един и същи начин.

Според Велчева има и физически причини, поради които се появява празничната депресия. Те са свързани със зимата и причината е, че светлината е по-малко-денят е по-къс, а нощта - по-дълга. Друг фактор, който изтощава организма е самото пазаруване. "Желанието да даряваш се превръща в една масова истерия да се купи най-доброто". Според Велчева това може да е симптом, с който ние заместваме истинското общуване и това да кажем добра дума на някого, да бъдем добри и да имаме добро отношение. "

Това е един от начините да преодолеем тъгата, през времето, в което се правят равносметки. За това е добре да бъдем с нашите близки, с хора, които ни подкрепят. Важно е и да нямаме свръх амиции по празниците, примерно "да отидем на всички купони, на които искаме, да имаме реалистични очаквания за семйния бюджет и за това, което можем да си позволим", каза Велчева.

Основното обаче е да направим нещо хубаво за близките, да им кажем добра дума, да бъдем с тях. Срещу тъгата помагат и повечето разходки сред природата, посъветва психологът.

/Л.Ц./

Няма коментари: