Теоброминът - горчива съставка на много растения, включително и на какаовите зърна, от които се прави шоколада, укрепва зъбите по-добре от флуора, установиха учени от университета на Тулейн, съобщи Сайънснюз.
Теоброминът въздейства върху кристалната структура на зъбите и ги предпазва от киселините. По този показател той е по-добър от равна концентрация натриев флуорид, който съдържат повечето пасти за зъби. Това означава, че теоброминът може да намали пораженията от киселите бактерии, които са отговорни за по-голямата част от кариесите.
Резултатите са много важни, защото повече от половин век няма почти нищо ново сред добавките против кариеси в пастите за зъби.
За съжаление шоколадът не е подходящ за профилактика, защото съдържа захар, а тя е храна на бактериите, които разграждат зъбите. Мазнините на шоколада пък, които осигуряват кадифения му вкус, са вредни за фигурата. БТА
Няма коментари:
Публикуване на коментар