ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Храни, които пазят от предпразничния стрес ..

Предпразнични дни - суетня, търсене на подаръци, детски и фирмени тържества, планиране на кулинарната част, пътуване... Времето не стига, чувалът на Дядо Коледа трябва да се напълни, а има и годишни делови задачи за привършване... И откривате, че напрежението и умората ви притискат.

Освен индивидуалните начини, с които всеки бори стреса – има и храни, много подходящи за тези ситуации.

Антистрес менюто ще ви поддържа във форма, за за не загубите празничното си настроение.

Портокали

Проучване на немски психофармаколози откри, че витамин С намалява стреса и възстановява нормалните стойности на кръвното налягане и кортизола, които се повишават в резултат на стресова ситуация. Витамин С също така укрепва имунната система.

Сладки картофи

Те намаляват стреса, защото задоволяват желанието за въглехидрати и сладко, което човек изпитва при напрежение.

Сладките картофи изобилстват от бета-каротин и други витамини, а фибрите им помагат на организма да преработва бавно и стабилно въглехидратите.

Сушени кайсии

Кайсиите са богати на магнезий, който гони стреса и отпуска мускулите.

Бадеми, фъстъци и орехи

Съдържат витамини от групата В и Е, които укрепват имунната система, а специално орехите и фъстъците понижават кръвното налягане.

Пуешко месо

Съдържа аминокиселината L-tryptophan, която стимулира отделянето на серотонин – той от своя страна подобрява настроението.

Установено е, че тази аминокиселина има успокояващ ефект. Ето защо, след хапване на пуешко месо много хора се чувстват отпуснати и дори уморени.

Спанак

Недостигът на магнезий може да причини мигрена и усещане за умора. Една порция спанак доставя 40% от дневната нужда на организма от магнезий.

Сьомга

Богата на омега- 3 мастни киселини, сьомгата предпазва от сърдечни болести. Тези киселини задържат повишението на стресовите хормони кортизол и адреналин.

Авокадо

Мононенаситените мазнини и калият в авокадото помагат за понижаването на кръвното налягане. Според медиците, един от най-добрите начини за намаляване на кръвното налягане е да се приема достатъчно калий. Авокадото съдържа повече калий от бананите.

Зелени зеленчуци

Броколи, зеле и други зелени зеленчуци са истински складове за витамини, които помагат за възстановяването на организма, когато е стресиран.

За премахване на на стреса помагат още:

Редовното спортуване

Една зареждаща с енергия напитка сутрин – например млечен шейк.

По-малките порции храна през деня осигуряват стабилна кръвна захар.

Когато стойностите на кръвната захар са ниски, намаляват умствената, физическата и емоционалната енергия и стресът се повишава.

health.bg

Няма коментари: