ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Директори си искат чипса в лавките

Децата бягат до съседните магазинчета всяко междучасие

Снимка Алексей Димитров

В училищните лавки се продават сандвичи и готови пици, които децата редовно хапват, но не защото са много здравословни.

Директори си искат чипса и вафлите обратно в школските лавки.

Вече има изпратени предложения в Регионалния инспекторат по образованието (РИО)-София за промяна на Наредба 37 за здравословното хранене на учениците. Това обясни Диян Стаматов, директор на 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" в столицата, който е изпратил становище до РИО на 13 октомври.

"Ултимативно е поставено всичко за асортимента, който се предлага в училищните лавки. Тук тези храни и напитки не могат да се продават, а в съседните магазинчета и барчета могат. Такава наредба

прави училището непривлекателно

за децата по още една причина, тъй като това е рестрикция", обясни Стаматов.

Споровете около наредбата, които вървят още от нейното стартиране преди месец, не пречат на децата във всяко междучасие да нагъват не особено здравословни храни. В лавките все пак са оцелели различни видове сандвичи с шунка или кашкавал, кренвиршка, пици полуфабрикати, бейкролс, кубети, шоколадови пръчици, шоколад, който единствен е разрешен за продажба.

"Купувам си сандвич в голямото междучасие. Понякога си вземам кроасан или шоколад", обясни четвъртокласник и настървено захапа питката хляб.

Хлапетата

набързо нагъват

също така шоколадови бонбони и бягат в час.

Директорите на училища спазват за момента наредбата на Министерството на здравеопазването, но очакват тя да бъде променена. Според директора на 119-о СОУ по този начин се застрашава безопасността и здравето на учениците, тъй като те излизат навън, за да си купят тези неща, които не намират в бюфета.

"Мисля, че част от забранените храни трябва отново да бъдат разрешени за продажба в училище. Това са чипс, снакс, различните видове вафли. Учениците просто ги ядат всеки ден", аргументира се директорът на 119-о СОУ Стаматов.

.

Няма коментари: