ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Здравният бюджет за 2010 г. ще е пагубен за системата, твърдят от КНСБ

Конфедерацията на независимите синдикати в България не приема проекта на закон за бюджета на НЗОК за 2010 г. и този за здравното министерство, се казва в становище на синдикалната организация по проектобюджета за идната година. От там настояват в най-лошия вариант догодина да бъдат осигурени бюджетни средства, които да са поне равни на средствата в ревизирания бюджет за 2009 г.

В проектобюджета на здравната каса са заложени разходи с близо 200 млн. лв. по-малко в сравнение с очакваното изпълнение за 2009 г., отбеляза на пресконференция днес Пламен Димитров от КНСБ. Предвижда се непроменени да останат плащанията за първична и специализирана извънболнична помощ, както и за дентална помощ и медико-диагностични дейности. С 20 млн. лв. се увеличават средствата за лекарства, а тези за болнична помощ се свиват с 362,5 млн. лв. или 34% спрямо настоящата година. Предвижда се наличността в БНБ да се увеличи с 647,7 млн. лв. и да достигне 1,1 млрд. лева.

Проектобюджетът на здравното министерство пък залага малко над 450 млн. лв., което представлява намаление с 14,8% спрямо 2009 г., отчитат от синдикалната организация. Най-голямо намаление е предвидено за капиталови разходи – за идната година те ще възлизат на 13 млн. лв., което означава намаление с 62%. Субсидиите за болнична помощ намаляват с 21%. От КНСБ отбелязват, че предлаганият бюджет ще постави пред сериозни финансови затруднения центровете за спешна помощ, психиатричните болници, центровете за трансфузионна хематология, структурите на РИОКОЗ и домовете за медико-социални грижи. Ще има и проблеми с осигуряването на скъпоструващите лекарства за онкоболни, ХИВ-позитивни и т.н., прогнозират от КНСБ.

„Доколко здравеопазването е приоритет на управляващите ясно говори факта, че за 2010 г. се очаква БВП да намалее с 2%, а средствата за здравеопазване с 14,8%”, се казва в становището.

В здравната система съществува сериозно напрежение, заяви лидерът на КНСБ Желязко Христов и обяви, че в близките дни ще се състои среща с представители на Българския лекарски съюз и на „Подкрепа”. Според синдикалистите е естествено, ако бюджетът бъде приет в сегашния му вид, догодина да има социално напрежение и протести. „Тежко на всички ни, ако властта остави политиките изцяло в ръцете на финансовия министър”, коментира Желязко Христов.

От синдикалната организация са убедени, че икономическата криза, която постепенно отшумява в повечето държави, в България тепърва ще се задълбочава и 2010 г. ще е най-тежката за страната ни. От там смятат, че държавата може да си позволи „малки, временни и контролирани бюджетни дефицити”. В условията на валутен борд България не може да има дефицит в размер на 8%, както е тази година в Германия, или 12% като във Великобритания, но можем да си позволим дефицит от 1 – 1,5%, е позицията на КНСБ. От там предлагат управляващите да приемат необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата, както и да въведат допълнителни данъчни облекчения в размер на по 5% за доброволно здравно осигуряване и безработица.

Становището на синдикалната организация ще бъде изпратено до премиера, президента, народните представители и министрите.
zdrave.net, Елица Тодорова
http://zdravenews.blogspot.com

Няма коментари: