ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Смъртността от мозъчен инсулт у нас е два пъти по-голяма от тази в ЕС

В България смъртността от мозъчен инсулт е два пъти по-висока от средната за Европейския съюз, а страдащите от повишено артериално налягане българи са над 2 милиона души. За това алармира проф. Светла Торбова, ръководител на единствения в Източна Европа Център за профилактика и лечение на хипертония към отделението по Кардиология на МБАЛ "Токуда". Всяка година у нас 26 000 души претърпяват мозъчен инсулт, пет пъти повече българи са покосени ежегодно от т.нар. „тих инсулт”, допълва проф. Торбова. Тя препоръча всеки с кръвно налягане по-високо от 140 на 90 да посещава редовно кардиолог и да спазва стриктно предписаната му терапия. Откритата и лекувана навреме хипертония може да помогне за намаляването на инсултите с 65%.

Мозъчният инсулт и миокардният инфаркт няма да бъдат основна причина за смърт у нас ако се осигури бърз достъп до качествена медицинска помощ на нуждаещите се и се контролират рисковите фактори, водещи до сърдечно-съдови заболявания. Това обяви на пресконференция д-р Иво Петров, началник на отделение по Кардиология в "Токуда".

„До 3-час от настъпването на инсулт и до 6-час от настъпването на инфаркт пациентът трябва да бъде настанен в лечебно заведение с възможност за интервенционално лечение и висококвалифициран екип”, заяви той. Съвременните методи за лечение на мозъчен инсулт са венозна и артериална фибринолиза, а най-авангардният инвазивен подход е механичната реканализация на запушената артерия в мозъка.

zdrave.net

Няма коментари: