ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

За и против ваксинацията срещу свински грип

В Германия започва масовата имунизация против свинския грип. Мненията обаче са разделени: някои, включително фармацевтичните концерни, смятат имунизацията за благодат, други я отричат като излишна, дори коварна мярка.


Прибързаните действия може да се окажат погрешни - бездействието също. Противниците на започващата масова имунизация може да са прави донякъде, но същевременно трябва да се отчита настъплението на едно тежко заболяване, което може да доведе и до смърт.

Нож с две остриета

Всяка имунизация е свързана с известни рискове. Защото по същество имунизация означава закаляване на имунната система със слаби болестотворни причинители. В някои случаи ваксината може да причини тъкмо болестта, срещу която е насочена. Затова всеки трябва сам да реши дали си струва да поеме този риск. Затова и всяко лекарство в Германия е снабдено с указания за "рисковете и страничните въздействия".

Грипните пандемии - вечният спътник на човечеството Грипните пандемии - вечният спътник на човечеството

Опитът показва, че свинският грип не може да бъде спрян само с хигиенни мерки. Развитието и създаването на ваксини е сложно и скъпо. Няма спор по въпроса, че фармацевтичните концерни печелят по този начин много пари. Само че нека не се забравя, че предстоящата масова ваксинация не става по инициатива на концерните, а на Световната здравна организация.

Още по-категорични са противниците на имунизацията. На първо място те признават, че рискови групи като хора със слаба имунна система, възрастните или бременните жени трябва да се ваксинират. Те не са съгласни обаче с паниката около свинския грип, едно заболяване, което поне засега протича доста безвредно в Германия; във всеки случай по-безвредно от ежегодните грипни вълни, жертва на които само в Германия всяка година стават между 5 000 и 15 000 души. Сега се твърди, че спасението било в имунизацията. Това е глупост - тъй като не е доказано въздействието дори на обичайните грипни ваксинации.

Прекалено много въпроси без отговор

Според противниците на масовата имунизация целият шум е от полза единствено за фармацевтичните концерни, които само за няколко месеца измъдриха ваксина - нещо, което обикновено трае години. И те предупреждават, че страничните въздействия може да бъдат огромни.

Как ще се развие свинският грип в течение на предстоящия грипен сезон? Какво е взаимодействието между свинския и обикновения грип? Дали вирусите на свинския грип ще мутират и в каква посока? Дали сегашната ваксина ще бъде ефикасна или ще трябва нова? Това са все въпроси, на които на този етап никой не може да даде смислен отговор.

Автор: Й. Фок, С. Гяуров/Редактор: Б. Емануилов

dw-world.de

Няма коментари: