ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Мускулите - източник на болка

Според експертите мускулите твърде рядко се признават като причинители на споходилите човека страдания, а всъщност именно те могат да се окажат източници на неприятности, дори и когато става дума за болки в ухото.

"Това се отнася както за болките в двигателния апарат, така и за оплакванията, определяни като органови увреждания" - казва ортопедът от Мюнстер Ханнес Мюлер-Еренберг. Сковаността на тазовата мускулатура може да предизвика възпаление на пикочния мехур, а болките в ушите може да се дължат на напрежение в шийните мускули.

Мускулите образуват до 50% от телесната маса

Но на тяхното погрешно функциониране и на болезнените точки, наречени "тригерни", твърде рядко се обръща дължимото внимание - подчертава д-р Мюлер-Еренберг. Ако при диагностицирането на оплаквания и заболявания се отчетат и мускулните проблеми, немалко операции бяха могли да бъдат избегнати - казва още той, като отчита, че все пак лекарите рядко имат предвид и мускулите.

Причината за болките в гърба често се крие в  мускулите Причината за болките в гърба често се крие в мускулите

Така наречените "миофасциални болки", описани за първи път от учени в Съединените щати, представляват остри болки в мускулатурата, които имат не органична, а функционална причина. При специфичното изследване на мускулатурата се откриват тригерните точки, които могат да събуждат болки, както локални, така и из цялото тяло. Познаването на миофасциалните болки позволява, по думите на Мюлер-Еренберг, към оплакванията на пациентите да се подходи интердисциплинарно. Така например при болки в лицето или зъбите, както и при оплакванията в зоната на гърдите или задните части, за които не са намерени никакви органични причини, често може да помогне терапията на тригерните точки.

Ударни вълни вместо операция

Ортопедът от Мюнстер доказва в изследване отпреди две години, че оплакванията от болки в гърба в повечето случаи са свързани с мускулни проблеми и могат ефективно да се лекуват с терапия чрез ударни вълни. Така операциите могат да бъдат избегнати. Пробивът на този вид терапии в Германия засега обаче все още не се е състоял, макар те да се по-приятни за пациентите, а и ще струват по-малко на здравните каси - посочва д-р Мюлер-Еренберг.

ОТС/ДПА/БМ/ВШ

Няма коментари: