ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Пускат лудите на улицата


Психиатричните болници са пред фалит

Има голяма опасност 12-те държавни психиатрични болници в страната да бъдат закрити, тъй като нямат пари да покриват разходите си за отопление, храна и лекарства на пациентите. Това съобщиха вчера националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова и директорите на няколко от най-големите специализирани лечебни заведения в страната. Пред подобен проблем е и държавната болница за лечение на алкохолни и наркотични зависимости. На практика, ако психиатричните заведения бъдат закрити, хората с тежки разстройства, наркоманите и алкохолиците ще останат на улицата, предупредиха лекарите.
И сега бюджетът за психиатричните лечебни заведения е намален с над 25 процента. Затова пациентите излизат недолекувани от болниците, обясни директорът на психиатрията в Курило Цветеслава Гълъбова. Заради липсата на пари болните се лекуват с по-евтини медикаменти, имат по-малък престой в лечебните заведения, които не могат да покриват разходите за издръжката им, каза проф. Миланова.

С 4 лв. на ден в психиатричните болници осигуряват храна и лекарства за пациентите.
Даваме им по-малко храни с белтъчини, по-малко плодове и месо, колкото можем да осигурим, обясни д-р Гълъбова. Седмица или месец след като бъдат изписани, макар и недоизлекувани, пациентите принудително, със съдебно разпореждане, се връщат в психиатричните болници. Ако не се намерят пари за издръжката на лечебните заведения за психиатрична помощ, буквално болните ще останат на улицата, защото голяма част от тях са жертви на имотни измами или близките им не желаят да се грижат за тях, обясни Гълъбова.


Надявам се този апокалиптичен сценарий все пак да не се реализира и здравното министерство да намери средства за издръжката на болниците, казаха обаче специалистите. За тях в момента основният проблем е да изкарат зимата.
Вече има подготвена заповед за закриване на стационара в Суходол, където се лекуват хората със зависимости към алкохол и наркотици. Нямаме пари да пуснем парното, за което са необходими около 100 000 лв., каза директорът на лечебното заведение Соня Тотева. Тя допълни, че всеки момент пациентите могат да останат и без храна, ако фирмите, които осигуряват яденето, откажат доставки заради неизплатените задължения. Ако лечебното заведение бъде закрито, близо 300 зависими в абстиненция ще останат на улицата, което може да бъде сериозна заплаха за обществото, предупредиха докторите. Към средата на годината задълженията на 12-те психиатрични болници в страната възлизат на близо 3 млн. лв.


Бюджетът за здравеопазване през следващата година ще бъде намален с около 10 процента, или близо половин милиард лева, призна вчера ресорният министър Божидар Нанев. През деня пациентските организации изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват за среща преди приемането на бюджета и апелират да не се режат пари от здравеопазването. По време на финансова криза всеки министър трябва да се държи като здравен министър, пишат в писмото си организациите. Според тях е необяснимо защо държавата ще инвестира огромни средства в изграждането на инфраструктури като магистрали и в сектори като туризъм вместо в здравеопазване. Смятаме, че обществото ни няма да допусне такъв дисбаланс, който със сигурност ще предизвика обществено напрежение, трудно овладяемо дори за опитни политици, пише още в писмото./novinar.net

Няма коментари: