ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Хората, хранещи се късно, е по-вероятно да са пълни..


Хората, които се хранят късно, е по-вероятно да напълнеят, открили учените.

Екип от изследователи от Северозападния университет (щата Илинойс) открили, че е от значение не само какво ядеш, но и кога. Учените установили, че когато мишките ядат в необичайни часове, те трупат два пъти повече килограми, въпреки че правят упражнения и ядат колкото останалите. Изследването, публикувано във в. "Obesity", е първото, доказващо, че съществува "грешно" време за хранене.

"Едно от изследванията ни беше насочено към работещите на смяна, които страдат от наднормено тегло. Това ни накара да смятаме, че храненето в грешно време от деня може да допринася за трупането на килограми", заяви ръководителката на изследването Дийна Арбъл. По време на експеримента в продължение на шест седмици били изследвани две групи мишки. И двете групи били хранени с богати на мазнини храни, но в различно време. Мишките от едната група се хранели в часове, когато обикновено би трябвало да спят.

Те натрупали два пъти повече килограми. Това станало, въпреки че извършвали еднакво количество дейности и изяждали еднакво количество храна като другите мишки. Откритията може да са от значение за хора, разтревожени от килограмите си, но на този етап резултатите все още могат да се смятат за противоречиви, когато биват прилагани върху хора. Учените се надяват да открият как работи процесът. Смята се, че спането, хормоните и температурата на тялото също играят роля при трупането на килограми./livenews.bg

Няма коментари: