ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Врагът в чинията..


Бацилите се плашат от мокри кърпички

"Врагът" ви дебне в чинията - такова е предупреждението на лекарите. Ако искате да избегнете коварните чревни инфекции, внимавайте с храната. Това е съветът на националния консултант по микробиология доц. Тодор Кантарджиев. Най-коварната комбинация е сочната пържола с гарнитура от свежа салата, не крият лекарите. Защо? През лятото бактериите обичат да се "крият" най-вече в месото, млякото и сиренето. "Консумирайте ги само пресни и ги съхранявайте на студено", предупреждава доц. Кантарджиев. Не само мръвките обаче крият неприятни изненади. "Зеленчуците и плодовете също могат да ви разболеят", напомня националният консултант по микробиология. Ако салатата не е добре измита или си купите праскови от търговеца на плажа, може и след няколко часа да "свършите" в тоалетната. Очакват ви висока температура, диария и възпалено гърло.
Дори много да внимавате с храната, пак няма гаранции, че ще "избягате" на летните инфекции. Те си имат и друг "приятел", предупреждава доц. Кантарджиев. Мухите - бъдете безпощадни към тях и не им давайте да кацат по храната, напомнят лекари.
Плажните капани
"Шезлонгите и басейните докарват летни вируси". Не вярвайте на тези "предупреждения", успокоява националният консултант по микробиология. "Шезлонгите са подложени на много силно слънце и бактериите не се задържат по тях", обяснява доц. Кантарджиев. Бацилите "бягат" и от басейните - хлорът им понася. Така че плацикането в аквапарковете не може да ви докара диария и температура. Покрай водата обаче "дебнат" други опасности. "Лятото рискът от гъбични инфекции е много голям", предупреждава доц. Кантарджиев. Интересното е, че могат да ви се "лепнат" дори когато поддържате перфектна хигиена. Например щом вземате често душ и сте постоянно влажни. Или заради досадното потене, от което за съжаление в жегите спасение няма.
Има ли спасение от бацилите натрапници? Да, успокояват лекарите. Въоръжете се с мокри кърпички със спирт, е съветът на доц. Кантарджиев. Те са най-сигурното "оръжие" за дезинфекция през лятото. Особено когато не сте си у дома. И не можете да посягате към сапуна след всяко ходене до тоалетната и преди да преминете към хапване.
20-дневният "затвор"
Обикновено неприятните летни вируси преминават за 2 или 3 дни, обясняват лекарите. Температурата, възпаленото гърло и диарията отшумяват за около 48 часа. "Лошото е, че възстановяването след това е около 20 дни", не крие доц. Тодор Кантарджиев. Причината - чревните инфекции "изсмукват" силите ви и свалят драстично имунитета. И веднага след тях по-лесно се "лепват" други вируси. Затова - внимавайте - какво, колко и къде хапвате.
Ако все пак летните болести ви докопат, не унивайте. "Нормално е здравият човек да става жертва на инфекции 5-6 пъти в годината", успокоява националният консултант по микробиология. През зимата "присъдата" е температура и кашлица. И седмица на легло. През лятото, за жалост, бактериите ни "арестуват" в тоалетната.
Лора Симеонова

Няма коментари: