ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Топ 6 - на "полезните" пороци...



Органик. Медитация. Пълно въздържание. Това са фетишите на хипермодната напоследък "здравословна вълна". Всичко е вредно - алкохолът, цигарите, месото, сладкишите, купоните. Дори емоциите. "Стига страхове и табута", казват учените пред сп. Live Science. И подреждат изненадващ Топ 6 - на "полезните" пороци. Да, наистина, те няма да ни убият. Напротив - ще ни направят по-здрави и щастливи. Дори - по-умни.
1. Пиячката
Казват, че от нея се пълнее. Нещо повече - дори се затъпява. "Забравете тези глупости!", съветват лекарите. Не се мъчете с отвратителни фрешове, "пълни с витамини и антиоксиданти". Ударете една бира! Суперполезна е за кръвоносните съдове и сърцето. И се надявайте скоро някой научен екип зад oкеана да открие и лечебни свойства на пилешките крилца и чипса - за да боцвате мезе без угризения.
2. Гневът
Бесовете вдигат кръвното, а скандалджиите умират от инсулт. Сигурни ли сте? Учените мислят така. "Гневът всъщност е много полезен за здравето", сочат последните изследвания. Ако редовно "пускате духа от бутилката", ще надвиете по-лесно стреса. Ще се отървете от апатията и несигурността, които са най-големият бич за съвременния човек. Все пак, старайте се да не крещите като луди, е съветът на учените. Екстремните емоции могат да ви докарат безсъние и дихателни проблеми.
3. Кафето
Приписват му какви ли не "грехове". Разболява от рак, съсипва зъбите, мъчи сърцето. "Напротив!", ядосват се учените. Кафето пази от цироза, рак на панкреаса и е чудесна "застраховка" срещу инфаркт. И това не са всичките му достойнства - ароматната напитка "бъка" от антиоксиданти. Така че, наливайте се на воля - особено след тежка алкохолна нощ.
4. UV-лъчите
Край - спрете да се криете от слънцето! "UV-лъчите въобще не са най-големият ви враг", обясняват учените. Особено ако сте астматик. Последните изследвания сочат, че умереното излагане на UV-лъчение потиска имунната реакция, която предизвиква астма. Други тестове пък доказват, че слънчевите лъчи са най-доброто лекарство срещу умората. И е добре да се препичате в обедната почивка, за да сте свежи и креативни на работа.
5. Марихуаната
"Марихуаната убива "сивото" вещество" - няма как да не сте чували. Да, ама - не! Последните тестове са категорични - от тревата се поумнява. Нещо повече - марихуаната може да даде нова надежда на пациентите с алцхаймер. Защото съдържа противовъзпалителни вещества, които предотвратяват формирането на т. нар. бета-амилоид плаки в мозъка. Дали да започнете превантивна терапия? По-добре изчакайте проучванията да се потвърдят.
6. Сладкото
"Ура!" за милионите фенове на шоколада! Вече куп изследвания доказаха - сладкото изкушение хич не е вредно. Обратното - дори и в млечния шоколад се намират флавоноиди, които свалят кръвното, гонят рака и пазят артериите от запушване. А и мозъкът ви наистина го "обича". Е, ако ще използвате какао терапията като лекарство и мързелив метод да си вдигнете IQ-то, заложете на натуралния шоколад. Млечният едва ли ще ви направи вундеркинд, предупреждават изследователите.
Лора Симеонова

Няма коментари: