ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Кошмарите освобождават от стрес

Американски учени установиха, че страшните сънища не само че не оказват вредно влияние върху емоционалното състояние на човека, но дори напротив - те са полезни за психиката, информира The Psi Journal, цитирани от dariknews.bg.

Изследователите са категорични, че страшните и фантастични съновидения се дължат на голямо количество информация и емоции, натрупани през деня. Обикновено те се явяват в ранните часове на утрото, по време на т.нар. фаза на бърз сън.



Кошмарите освобождават от стрес.

Съзнанието преработва негативните преживявания и разтоварва психиката тъкмо чрез сънуването на кошмари. По този начин човек зпочва деня си на чисто и е готов за сдобиването с нови впечатления.

Трябва обаче да се прави разлика между страшен сън и кошмар, отбелязват учените. При кошмар сънуващият изпитва дълбоко чувство на страх, дори паника, като усещането за опасност се съхранява дори след събуждане. Трябва също така да се знае, че жените имат по-страшни кошмари от мъжете. Освен това жените по-добре помнят сънищата си след събуждане, тъй като по природа са по-емоционални.

Няма коментари: