ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Шок! Всеки осми българин страда от фобия (видео)

Всеки осми българин изпитва висока тревожност, което води до фобия. Това съобщи шефът на отдел „Психично здраве" към Националния център за обществено здраве д-р Хинко Хинов пред „Телеграф".
Резултатите са базирани на епидемиологично проучване, проведено пре 2003-2007 година. По-голямата част от изследваните са млади хора на възраст между 25 и 35 години. Най-честа мишена на фобията са хора, които са силно раними, подложени на стрес и тези, които използват постоянно в работата си логическо мислене.
За населението ни най-характерна е агорафобията – страхът от широки празни пространства. Фобиите се появяват по различно време от нашия живот, но ключът се крие в детството.
Над 20% от българите имат някакъв психически проблем, каза проф. Виха Миланова, национален консултант по психиатрия. В това число влизат хората с депресия и тревожни разстройства, чийто брой се увеличава все повече.
Ако погледнем проблема глобално, според английски учени от King's college всеки четвърти има развита фобия. Младите най-често се притесняват от физическата си красота, оплешивяване и др., а възрастните се боят да работят с компютър и мобилен телефон.
Жителите в големите градове изпитват страх от возенето в метрото или в колата и с всеки изминал ден се появяват нови видове фобии, като броят им е нараснал три пъти за последните 10 години. Според учените, най-новият вид фобия е фобофобията – страхът от самия страх.

Няма коментари: