ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Вижте 7-те храни, които ни избавят от стрес (видео+снимки)

Актуализиран списък на храните, които могат да ви помогнат да се справите със стреса, представиха учени, съобщава Huffington Post. Вижте кои са:
1. Зелен чай

За разлика от кафето, чаят има репутация на напитка, която се консумира по-често преди лягане. Въпреки че в някои видове чай има кофеин, какъвто е случаят с черния чай, зеленият може да ви помогне преди всичко да се отпуснете. Зеленият чай съдържа аминокиселината теанин, която е свързана с намаляване на тревожността и насърчаването на съня.
2. Тъмен шоколад

Тъмният чай също съдържа антиоксиданти (флавоноиди), които са известни с отпускащите си свойства. Проучване от 2009 г. показва, че хората, които редовно ядат тъмен шоколад, имат по-ниски нива на хормона на стреса кортизол. Хубавото е че този десерт често се използва и за тласък на доброто настроение.
3. Мазна риба

Сьомгата, рибата тон и другите риби, богати на омега 3 мастни киселини, са доказан лек срещу стреса. Екип от учени от Държавния университет в Охайо са проучили малка група от студенти по медицина и техните физически реакции на тревожности и стрес по време на учебната година. Тези, които консумирали храни, богати на омега 3 мастни киселини, тревожността намаляла с 20%, в сравнение с тези, които не наблягали на тези вещества в диетата си.
4. Овесена каша

Въглехидратите естествено повишават настроението ви, тъй като помагат за производството на серотонин в мозъка (хормона на щастието). Зърната с повече фибри отнемат по-дълго време за храносмилане, но благодарение на това освобождават серотонина по-бавно. Топлата купа овесена каша за закуска може да ви помогне да останете ведри през целия ден.
5. Листни зеленчуци

Магнезият играе съществена роля за здравето, защото помага на процесите в тялото да вървят гладко, помага на мускулите да се отпуснат и също успокоява нервите. Естествените източници на магнезий са зелените зеленчуци, особено листните, като швейцарското цвекло и спанака.
6. Цитрусови плодове

Немско изследване от 2002 г. показва, че голямата доза витамин C помага на хората да се възстановят по-бързо след стресова ситуация. Хората, които консумират повече витамин C по-лесно свалят нивата си на кортизол и кръвното си налягане. Затова похапвайте спокойно портокали и лимони.
7. Мляко

Макар че едва ли ще ви накара да спите, калцият е свързан с по-малко промени в настроението и е добър съюзник на жените, когато става дума за ПМС. Една чаша на ден е добра за начало. Калций можете да си набавите и от храни като соята и зелето

snews

Няма коментари: