ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

И фолиевата киселина водела до рак!

Канадски учени проведоха едно доста обезпокоително изследване, което свърза широко рекламираната фолиева киселина с развитието на рак, съобщи ВВС. В проучването са били включени около 50 000 души.

В много страни, включително Щатите и Канада, бременните са поощрявани да пият фолиева киселина или витамин В9. Счита се, че тя намалява вероятността плода да страда от някои генетични болести като Синдорм на Даун, например. Затова в развитите страни тя дори се прибавя към брашното за хляб.
Канадските учени обаче забелязват връзка между развито впоследствие раково заболяване и активното приемане на киселината. Според тях веществото поражда микроскопични и неоткриваеми в началото ракови клетки.
Учените твърдят, че това се получава при пациенти, при които има ненужно свръхнатрупване в организма на фолиевата киселина.
Тезата им не се приема от много съвременни специалисти. Д-р Робърт Кларк от университета в Оксфорд я отхвърля категорично. „Ако има подобен значителен ефект, ние щяхме да сме го забелязали досега. Хората консумират брашно с фолиева киселина от десетилетие”, казва д-р Кларк.
...
Тезата не се приема от много съвременни специалисти
Източник: SNews.bg

Няма коментари: