ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Остеохондроза

Според специалистите пълното излекуване зависи от формата и тежестта на заболяването, от своевременното и, разбира се, правилно лечение. 
Пълно излекуване обаче е възможно само в началния стадий на болестта. Но дали може да се предотврати обострянето на остоехондрозата, при условие че години наред човек не чувства болки и няма проблеми с подвижността си? Дори болката да премине, това не означава, че и болестта си е отишла без следа - измененията в гръбначния стълб така или иначе ще останат. В този случай основната задача е да се спре развитието на заболяването и да се направи всичко възможно да се премахнат патологичните изменения в гръбначния стълб, да се намалят и премахнат и другите симптоми - изтръпването на краката и ръцете, главоболието.

Бих искала вашите консултанти да ми разяснят това, което ме тревожи. След рентгенова снимка на шийните прешлени ми откриха остеохондроза, която вписаха в медицинския ми картон като: “От С4 до С7”. Изписаха ми “Габаневрил” 300 мг и “Афамил” 100 мг. Дано да съм ги написала правилно, защото ми ги диктуваха по телефона. Става въпрос за майка ми. Чула, че остеохондрозата е нелечима и едни такива мрачни прогнози... Просто искам да знам за какво иде реч и наистина ли това заболяване е нелечимо?

Известно е, че към остеохондрозата се отнасят група дегенеративни заболявания, засягащи ставния хрущял и нормалното костно формиране. Относно причината за възникването на тези заболявания има все още неизяснени въпроси. Обсъжда се ролята на токсични, инфекциозни, метаболитни фактори, както и тези на остра или хронична травматизация и системни физически натоварвания. Не се пренебрегва и индивидуалността на пациента при всеки отделен случай. Нерядко се приема първичен характер на заболяването, без да се установява явна причина за възникването му. Единно е мнението обаче по отношение на патогенезата - важно място тук има смущението в кръвотока, изхранващ костта, а оттам и увреждането на хрущялната и костната тъкан. Липсата на кръвоснабдяване води до некроза на костта, разположена непосредствено до зоната на осификация на хрущяла. Вследствие на това настъпват патологични фрагментации.

В процеса на оздравяване костните фрагменти се резорбират, възстановява се кръвотокът, но формирането на съединителна тъкан и патологично вкостяване може да стане причина за трайна деформация. Клиниката варира от асимптомна до сериозна инвалидизация. Оплакванията се изразяват в болка и намален обем на движение на крайника или на гръбначния стълб, изразени в една или друга степен.

Впрочем!

Човечеството страда от остеохондроза още от незапомнени времена - характерни изменения на гръбначния стълб са открити в гробниците на египетските фараони и римските патриции. Разпространението на остеохондрозата е наистина глобално. От нея страдат от 50 до 90 на сто от жителите на планетата.


Кое е най-доброто лечение

Най-ефикасната схема на лечение е съчетаването на лекарствените методи с нелекарствени.
Втората група включва обогатяване на общата култура на болните по отношение на болестта, провеждане на лечебна физкултура, използване на различни ортопедични приспособления и не на последно място - намаляване на теглото.

Традиционната медицина прилага обезболяващи средства и препарати, намаляващи напрежението в мускулите - инжекции с витамини от групата В, новокаинови блокади, както и нестероидни противовъзпалителни препарати за намаляване на болковите симптоми в ставите.

Впрочем!

Тук трябва да отбележим, че новокаиновите блокади и нестероидните противовъзпалителни препарати могат да предизвикат нежелани ефекти при стомашно-чревния тракт, при сърдечносъдовата система и да повлияят на съсирваемостта на кръвта. Затова се препоръчва при тази процедура да се действа много внимателно. Препаратите трябва да се приемат на малки курсове и задължително под лекарско наблюдение. Още повече, че процедурата само намалява възпалението и облекчава болките в ставите. Тя не влияе на прогресирането на болестта. Действието на новите препарати е насочено към предотвратяване загубата на масата на ставния хрущял и забавяне прогресирането на остеохондрозата. Постиженията в тази област са свързани с изследванията на две вещества - хондроитин сулфат и глюкозамин. Това са естествени компоненти на хрущялната тъкан на ставите. Те притежават способността да се пристрояват в структурата на хрущяла, да го стимулират и потискат разрушителните процеси.


Какво причинява заболяването

Остеохондрозата е деградация, разрушаване на междупрешленните дискове, най-често в шийния и кръстния (поясния) отдел на гръбначния стълб.

Кръстната (поясната) остеохондроза е най-разпространена. При нея болките в кръста могат да предизвикат болки и в долните крайници. При шийната остеохондроза често се появяват главоболието, изтръпването и болките в ръцете. При гръдната остеохондроза страдат вътрешните органи.

Основната причина за болките при остеохондрозата е следната. Междупрешленните дискове не издържат натоварването, разрушават се и изпъкват, което изпъкване се нарича дискова херния. Хернията на дисковете дразни околните тъкани, включително връзките и нервните коренчета, което предизвиква болкови усещания. Колкото по-възрастен е организмът, толкова по-бавно и трудно протича възстановяването на тъканите на гръбначния стълб.


Какви са препоръките

Тук ще ви предложим няколко много прости и обикновени съвета, които ще ви помогнат за профилактика на остеохондрозата или като спомагателно средство при медикаментозното лечение на тази болест.

- Стойте и ходете с изправен гръб.
- Избягвайте стоенето в една и съща поза, независимо дали сте прави или седнали.
- Обувките трябва да бъдат с нисък, широк ток и с мека и еластична подметка.
- При повдигане и носене на тежки предмети използвайте силата на ръцете и краката, а не на гърба. По възможност слагайте пояс, подобен на този, който носят щангистите.
- В автомобила използвайте специална ортопедична възглавничка.


Медът помага за облекчаване на болките

Искам да споделя моята история. Заболя ме шията, не можех да завъртя главата си. Болката вървеше надолу към ключицата и рамото, после към лявата ръка - не можех да я повдигна, толкова болеше. Колкото и да опитвах чрез масажи и разтривки - беше само временно облекчение. Наложи се да отида на лекар. Предписаха ми обезболяващи инжекции, проведоха ми 15 физиопроцедури. Поолекна ми, но пак за кратко. Тогава съседката ме посъветва да се лекувам с мед. Ето как: разгрявам врата си, рамото и ръката с гореща вода под чучура на душа - тази процедура трае около 10-15 минути - водата се стича от шията надолу по рамото и ръката.

След това се изтривам с кърпа и веднага нанасям на шията и рамото си захаросан мед. След това разтривам - шията, ключицата, рамото, цялата ръка. Не е нужен много мед, защото той бързо се размеква върху горещото тяло. Налагам меда върху дланта си, притискам болното място и рязко отдръпвам - така по няколко пъти минавам през всички болни участъци, натривайки мед. Такъв масаж си правя докато дланта започва да лепи по кожата. Не бива да се престаравате с масажа, за да не се появят синини. След това обвивам ръката с компресна хартия, налагам и на рамото, и на шията. Хартията прилепва. Тя е специална, има я в аптеките - затова се нарича компресна. Върху нея се слага марля, а най-отгоре пухен шал - единият край на шала на шията и гърдите, другият - под мишницата, след това увивам ръката така, че да не се отвърже. Лягам под одеялото и оставам цялата нощ така. На сутринта се измивам от меда. Направих само две такива процедури и болката отстъпи. По същия начин можете да лекувате и кръста си. Но пак трябва да го нагреете - в случая най-подходяща е грейката с гореща вода, държи се 10-15 минути. И пак: мед, масаж, компресна хартия, марля и затопляне.

Желая ви успех!

Тонка Тодорова – Кърджали


Яна БОЯДЖИЕВА/blitz
 

Няма коментари: