ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Безвредни ли са електронните цигари?

Немалко пушачи избират напоследък електронните цигари, но дали рекламираните причини са и адекватни ползи!?.

22 януари 2013, здраве.bg

Електронните цигари, които напоследък се рекламират като по-безопасна алтернатива на истинските цигари, предизвикват мигновена промяна в дихателните пътища на пушача, сочат резултатите от гръцко изследване. Промените във функционирането на белите дробове се забелязват още след първите пет минути, макар засега да не може да се определи точно какъв е дългосрочният ефект от тези промени върху пушачите в резултат на електронните цигари, пише периодичното издание Chest.

Електронните цигари на практика са несложни устройства, работещи на батерии, които позволяват да се вдишва изпарен никотинов течен разтвор вместо традиционния тютюнев дим. Те са създадени като алтернатива за пушачите да получават дозата никотин, на която организмът им е свикнал, без да излагат себе си или другите хора на токсините, съдържащи се в дима на обикновената цигара. Но истината според специалистите е, че засега има твърде много въпроси без отговор по отношение на това безопасни ли са всъщност електронните цигари.

За целта на изследването учените от Атина са проследили как пушенето на електронна цигара се отразява на дихателните пътища на пушачите. Според резултатите, в рамките на 5 минути изследваните лица показали симптоми на стесняване на дихателните пътища и на възпаление. Няколкото вида извършени дихателни тестове потвърдили това.

Засега изследването не може да отговори на въпроса дали тази краткосрочна реакция може да доведе до здравни последици в дългосрочен план – например белодробни заболявания, но, логичното според учените мнение е, че ако електронните цигари засягат дихателните функции само след няколко минути, това следва да предизвика „сериозни съмнения за ефекта от продължителната употреба на тези продукти”.

А това повдига логичния въпрос: има ли изобщо някаква полза от смяната на обикновените цигари с електронни? Тук мнението на специалистите е еднозначно: има! Защото електронните цигари ограничават много значително т.нар. пасивно пушене, а най-важното... е, че в димът от тях не се съдържат многото опасни химикали, които се влагат от производителите в обикновените тютюневи цигари. Последната полза, разбира се, е факт, ако, както подчертават учените „сме сигурни в качеството на пълнителя, който се използва”.

Гръцките специалисти все още търсят обяснение на това защо електронните цигари са предизвикали свиване на дихателните пътища. За повече сигурност в товау че причината е именно в електронната цигара, опитът бил повторен с част от доброволците, които използвали „контролни” устройства – електронни цигари без патрон. В този случай не се наблюдавал същия ефект върху белите дробове: „Очевидно причината е в една или повече съставки в пълнителя за електронните цигари, но тепърва ще стане ясно коя или кои са те”.

Ако все пак решим да използваме електронните цигари като преходен етап в процеса на спирането на тютюнопушенето, краткосрочните негативни ефекти, ако те не надвишават това, което засега изглежда възможно, всъщност ще се окажат засенчени от дългосрочните ползи за здравето ни.

Но трябва да се подчертае и още нещо: в действителност не е доказано, че електронните цигари помагат на пушачите да се откажат от вредния навик. Затова, поне засега, ако се опитваме да спрем цигарите, е по-добре да се придържаме към методи, които са изпитани и доказано работят, разбира се в зависимост от някои индивидуални особености на отделния пушач – никотиновите лепенки и дъвки, лекарствата и консултациите с психолог.

Няма коментари: