ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Запознайте се с полезни навици, които всъщност са вредни

Всички от малки сме закърмени с правилата на здравословния живот и полезните за нас навици. Те са ни били втълпявани години наред, докато не сме почнали да ги спазваме без дори да се замисляме. 
Eксперти разкриват, че някои здравословните навици, които решаваме да следваме, имат съвсем обратен на очаквания ефект. Ето 9 от тях:
Редовното използване на дезинфектант за ръце
Ако дезинфекцирате ръцете си след всеки контакт с външната среда, подобно на симпатичния детектив Монк от едноименния сериал, по-добре спрете да го правите. Скорошно изследване на университета „Сан Диего” в Калифорния, САЩ, е показало, че по-голямата част от създадените за тази цел препарати съдържат опасното съединение трихлозан. То може да направи организма ни резистентен към някои антибиотици. Съдържа се още и в част от антибактериалните сапуни на пазара.За да се предпазите от подобен риск, най-добре използвайте обикновен сапун и вода.
Експериментирането с козметика за грижа за кожата
Повечето жени често се отегчават от рутинната си грижа за кожата, особено когато тя няма моментален ефект. Под влиянието на големите обещания в телевизионните реклами на различни нови продукти, те често експериментират с нови и нови. Дерматологът от Ню Йорк д-р Джоди Ливайн обаче съветва, щом откриете подходящата за вашата кожа козметика, да се придържате към нея.
Причината е, че честата смяна на продукти може да направи кожата ви твърде чувствителна и да причини розацея – хронично дерматологично заболяване, характерно със зачервяване на кожата, разширени кръвоносни съдове, подуване и/или появяване на пъпки.
Носенето предимно на чехли през лятото
Идва един момент в годината, когато дамите захвърлят високите токчета и сандалите с каиши и ги заменят с чехли, които смятат за много по-удобни. Е да, ама не. Удобството е много подвеждащо понятие, особено в случая, тъй като нестабилната подметка, прикрепена към крака ни само с ремък, може да причини коварни травми. Липсата на опора може да доведе до болки в глезените ви, които са натоварени с цялата тежест на вашето тяло, обяснява квалифициран ортопед от Бостън.Да не говорим за всички рискове, на които излагате напълно непокритата си кожа на краката.
Миенето на зъби след всяко хранене
Според нюйоркските стоматолози този на пръв поглед свръхполезен навик в действителност може да увреди зъбите ви, вместо да ги предпази. Това е така, защото след хранене поетата храна може да остави върху емайла им киселина, която да го отслаби. Механичното обработване с четка е последното, което му е необходимо, докато е в отслабено ниво.
За да се предпазим от влиянието на храната, по-добре след всяко хранене да изплакваме устата си с вода. А миенето на зъби да остане за сутрините и вечерите, както учим децата да правят.
Правенето само на кардио упражнения при тренировка
Кардио тренировките по принцип са полезни – независимо дали ги правите във фитнеса (с велоергометър, бягаща пътечка) или навън (тичайки или практикувайки различни спортове). Ако фитнес програмата ви обаче се състои само от такива упражнения, тялото ви ще свикне с този тип натоварване и постепенно ще започне да изгаря все по-малко мазнини, в случай, че това е вашата цел.
"Пестене" на калории за края на деня
Отново типично "женски навик". Представителките на нежния пол, които смятат, че следват правилна линия на хранене, броейки калории, често пропускат обяда си, за да си оставят достатъчно "позволени" калории за края на деня и да могат да си позволят да разпуснат с няколко чаши вино. Напълно грешно.
Като изключим опасността от предизвикване на гастрит или язва в стомаха си, тази тактика води до точно обратния ефект. Пропускайки по-ранните хранения, вие ще бъдете още по-склонни към преяждане вечерта.
Пиене само на бутилирана вода
Вероятно консумирайки само вода от бутилки и избягвайки тази от чешмата, си мислите, че предпазвате организма си от най-различни вредни вещества. Предпочитаната от нас преработена вода обаче е бедна на флуориди, което води до образуването на кариеси по зъбите
Затова по-добре използвайте разнообразните филтри за вода, които се предлагат на пазара.
Почистване на дома с антибактериални препарати
Учените са доказали, че въпросните антибактериални препарати могат да съдържат вредни химикали. Така наречените четвъртични амониеви съединения например могат да доведат до астма. Най-опасно обаче е съединението 2-бутоксиетанол, което може да доведе до развиването на ракови образувания.
 Източник: econ.bg

Няма коментари: