Ако дъвчете всяко парченце храна в продължение на 30
секунди, то желанието ви за вечерни сладки и шоколад се намалява
наполовина, а по този начин намалява количеството на натрупаните
калории. Това е заключението на психолозите от Университета в Бирмингам
(Великобритания).
Психолозите смятат, че дългото дъвчене помага на мозъка да "помни", че приемането на храната вече "се е случило". В експеримента са участвали 43 млади жени. Те били разделени на три групи, на всяка от които предложили сандвичи със сирене и бекон.
Участниците в първата група са били помолени да ядат, както обикновено, втората - да направят 10-секундна пауза между преглъщането, а третата - да дъвчат всяко парче в продължение на най-малко 30 секунди. Освен това всички участниците били помолени да оценят своя апетит и удовлетворение, получени от трапезата. След някое време на участниците в експеримента предложили шоколадови и плодови бонбони.
Оказало се, че доброволците от третата група са изяли най-малко сладкиши. При това установили, че точно те получили минимално удоволствие от яденето на сандвичи.
Изследователите предположили, че това вероятно е резултат от факта, че процесът на щателно сдъвкване за нас е необичаен, или просто причинява загуба на вкуса на храната. Освен това учените смятат, че точно заради неприятното усещане след добре сдъвканата храна хората не са искали нищо друго да ядат по-късно. Учените вярват, че тъй като участниците в проучването не са получили удовлетворение от специалната храна, това вероятно е повлияло на решението им да се въздържат от сладки.
Източник: kp.ru/daily
Психолозите смятат, че дългото дъвчене помага на мозъка да "помни", че приемането на храната вече "се е случило". В експеримента са участвали 43 млади жени. Те били разделени на три групи, на всяка от които предложили сандвичи със сирене и бекон.
Участниците в първата група са били помолени да ядат, както обикновено, втората - да направят 10-секундна пауза между преглъщането, а третата - да дъвчат всяко парче в продължение на най-малко 30 секунди. Освен това всички участниците били помолени да оценят своя апетит и удовлетворение, получени от трапезата. След някое време на участниците в експеримента предложили шоколадови и плодови бонбони.
Оказало се, че доброволците от третата група са изяли най-малко сладкиши. При това установили, че точно те получили минимално удоволствие от яденето на сандвичи.
Изследователите предположили, че това вероятно е резултат от факта, че процесът на щателно сдъвкване за нас е необичаен, или просто причинява загуба на вкуса на храната. Освен това учените смятат, че точно заради неприятното усещане след добре сдъвканата храна хората не са искали нищо друго да ядат по-късно. Учените вярват, че тъй като участниците в проучването не са получили удовлетворение от специалната храна, това вероятно е повлияло на решението им да се въздържат от сладки.
Източник: kp.ru/daily
Няма коментари:
Публикуване на коментар