ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Еднообразната храна докарва нервен шок

Еднообразната и безвкусна храна може да предизвика тежък нервен шок и психично разстройство, откриха израелски учени. 
Те провели изследване, което установило, че когато се храним, без да ни е приятно, настроението ни пада, увеличават се неприятните емоции, с всяка хапка в повече ставаме все по-апатични. Следват депресии и психични разстройства.
Дори хората с особено здрава психика не са пощадени от еднообразната и безкусна храна, приемана продължително време, както обикновено се практикува при някои диети. Тя им докарва хронична умора, а хормонът на щастието серотонин пада драстично. Освен това еднообразната храна води до автоматично хранене с цел засищане, което довежда рязко покачване на теглото. Проучванията показват, че 30% от депресираните хора са с наднормено тегло.
 Жертвите на психичните разстройства по-често са жени, които са се подлагали на изтощителни диети. В резултат на това мозъкът се лишава от важни хранителни вещества и изпраща сигнали към тялото за безпокойство и напрежение. Човек започва да се чувства по нещастен, неудовлетворен и раздразнителен.
Сутрешното кафе обаче ни прави по-щастливи, тъй като самият му аромат стимулира производството на хормона на щастието, твърдят пък изследователи от университета в германския град Рур. Те направили експеримент с 66 доброволци, които били поканени да изберат положителните думи и фрази от всички думи и изрази, които се появявали на екран пред тях. Германските учени установили, че кофеинът изостря реакциите и ни прави по-адекватни./Monitor

Няма коментари: