ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Безсъние?

Дневната умора и сънливост може да са проява на различни нарушения на съня. Класически пример е силното хъркане, което спира дъха и е причина за така наречената сънна апнея. При хъркащите се получава нарушен достъп на кислород в белите дробове поради механична пречка. Сънотворни и лекарства не са разумен избор. По-разумно е да пробваме с билки и хомеопатия.
Какво причинява хъркането? При дълбок сън мускулите на небцето, езика и гърлото се отпускат. Преминавайки оттам, въздухът кара този мускул да вибрира, което предизвиква силните дразнещи звуци. Настъпващият кислороден глад ни буди. Не можем да вдишваме и така кислородът не постъпва в белите дробове. Това затруднено вдишване и разбуждане може да се повтори до петстотин пъти за една нощ. Сънят се накъсва, става повърхностен и не възстановява - умората от деня се наслагва. Човек най-често няма спомен за нощни проблеми и разбуждане на мозъка, но умората през деня, дупките в паметта заспиването на най-неподходящи места (на заседания, в киното, на театър, не дай Бог и на волана) са типични белези на сънната апнея.
Известно е, че алкохолът също отпуска мускулите, затова употребата му преди лягане не се препоръчва. Една от най-честите причини за „нощните концерти” е затлъстяването. С него е свързан Пиквик синдромът. Характеризира се със сънливост денем, безсъние нощем. Страдащите от него, щом седнат, веднага заспиват. И първата препоръка е, да не се приема никакъв алкохол преди сън. Той води до отпускане на мускулатурата и задълбочаване на проблема. Сънотворните също не се препоръчват. Успокоителните и сънотворните лекарства подобно на алкохола влияят на централната нервна система. Те отпускат прекомерно много мускулите - включително и на тези в гърлото. В допълнение те увеличават задръстването и блокират още повече дишането, като потискат способността на мозъка да се събужда и да го “рестартира”.

Сънотворните засилват опасността от усложнения, защото потискат дихателния център

Възможно е те да предизвикат по-чести и продължителни паузи на апнея. Оттам нараства рискът от инфаркти и инсулти. Затова хъркащите трябва да заменят сънотворните и успокоителните лекарства с природни средства и хомеопатия. Няколко препарата имат доказан ефект. Sedatif PC е хомеопатичен препарат, подходящ за изнервени и подложени на стрес хора. Освен това съставките на препарата имат известно тонизиращо действие върху мускулатурата на дихателната система. Дозата е три пъти по една таблетка, а при изнервящи и стресови ситуации през половин час се пие по една таблетка.
Друг мек вариант са билките - чаша чай от маточина преди сън. Една-две чаени лъжички листа от маточина се запарват в чаша вряла вода. Чаят се пие 30 минути преди сън. Още по-добре е да се свари маточината в мляко. Загрява се млякото до точката на кипене, поставят се 2 чаени лъжички от билката. Разбърква се няколко минути да не изкипи млякото, прецежда се, добре е да се подслади с малко мед. Синдромът на неспокойните кракае, че по време на сън краката се движат неконтролирано. И тези  движения принуждават мозъка да се събужда. Най-често са засегнати възрастни хора, но може да се случи и при млади хора. Причините за явлението не са изяснени. В тези случаи хомеопатията е без аналог. Да се приема вечер преди сън Zincum metallicum 15 СН – по 5 гранули ежедневно в течение на 2-3 месеца./монитор

Няма коментари: